ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Κίνδυνος μαζικής εξόδου των κατοίκων των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας

ΟΗΕ: Κίνδυνος μαζικής εξόδου των κατοίκων των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΗΕ αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ιβάν Σιμόνοβιτς εκτίμησε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος μαζικής εξόδου των κατοίκων της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ χαρακτήρισε την επαρχία Ντονέτσκ «στα πρόθυρα κατάρρευσης». «Έχω την εντύπωση ότι το Ντονέτσκ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης όσον αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Σιμόνοβιτς που επέστρεψε από μια σύντομη επίσκεψη στην πόλη αυτή, πρωτεύουσα μίας από τις δύο επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας που είναι υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών. «Υπάρχουν ήδη ελλείψεις, όπως στην ινσουλίνη. Το σύνολο του συστήματος βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, στα πρόθυρα κατάρρευσης», πρόσθεσε.

«Ήταν τρομακτικό στις συζητήσεις μου με τους πολίτες να βλέπω πόσοι κάτοικοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την περιοχή. Και αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν, ενδέχεται να υπάρξει ένα σημαντικό κύμα εκτοπισμένων», εκτίμησε ο Σιμόνοβιτς. Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν την Κυριακή, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε: «δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ένα θαύμα από τις εκλογές αυτές». «Οι εκλογές αποτελούν την έναρξη μιας νέας φάσης», σημείωσε. «Έχουμε να κάνουμε με μια χώρα ολοένα και περισσότερο διχασμένη η οποία ίσως να οδηγείται σε ένα δραματικό σενάριο. Όμως πρόκειται για μια χώρα που μπορεί να σωθεί», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η Ουκρανία δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο χωρίς επιστροφή και τη στιγμή που μόνο η κλιμάκωση της βίας είναι πιθανή. Παρόλα αυτά το παράθυρο αυτό της ευκαιρίας ενδέχεται να κλείσει και πάλι και, για όσο διάστημα είναι ανοικτό, θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», σημείωσε ο Σιμόνοβιτς. Ο Σιμόνοβιτς, κροάτης διπλωμάτης, εκτίμησε ότι «θα μπορούσε να γίνει μια σύγκριση (με την κατάσταση την εποχή της κατάρρευσης της Γιουγκοσλαβίας)». «Στο τέλος της γιουγκοσλαβικής κρίσης υπήρξε η συμφωνία του Ντέιτον. Όμως αυτή κόστισε περισσότερες από 100.000 ζωές και πιστεύω ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να πληρώσει τέτοιο τίμημα», πρόσθεσε.