ΚΟΣΜΟΣ

Δυσφορία Ρώσων για Φραγκίσκο με Βαρθολομαίο

Δυσφορία Ρώσων για Φραγκίσκο με Βαρθολομαίο

Τη δυσφορία της για την επικείμενη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου στην Ιερουσαλήμ εξέφρασε χθες η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διά του εκπροσώπου της για θέματα διεθνών σχέσεων, μητροπολίτη Ιλαρίωνα. «Πρόκειται για μια συνάντηση μεταξύ του Πάπα της Ρώμης και του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Εκκλησίας, αμφισβητώντας τον οικουμενικό ρόλο του Πατριαρχείου. Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να επισκεφθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τους Αγίους Τόπους, όπου και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, 50 χρόνια μετά την ιστορική συνάντηση των προκατόχων τους, Παύλου VI και Αθηναγόρα αντίστοιχα.

Στο κέντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η σταδιακή γεφύρωση του ιστορικού Σχίσματος μεταξύ των δύο Εκκλησιών, που επήλθε το 1054. Ωστόσο, η Ρωσική Εκκλησία, που εκπροσωπεί 165 εκατ. πιστούς σε σύνολο 250 ορθοδόξων ανά τον κόσμο, εννοεί να έχει βαρύνοντα λόγο αναφορικά με τους όρους της σύγκλισης. Οι στενές σχέσεις της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και η υποστήριξή της από το ισχυρό ρωσικό κράτος ενισχύουν το ειδικό της βάρος, αλλά και την εμπλέκουν στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Αυτό έγινε σαφές στη διάρκεια της συνεχιζόμενης ουκρανικής κρίσης, όπου η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστήριξε τους ρωσόφωνους που εναντιώνονται στην κυβέρνηση του Κιέβου, ενώ τρεις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες τάχθηκαν με το μέρος των νέων, φιλοευρωπαϊκών Αρχών. Μεταξύ αυτών, η Ελληνόρρυθμη Καθολική Εκκλησία (η λεγόμενη Ουνία) την οποία η Εκκλησία της Μόσχας κατηγορεί για προσηλυτισμό. «Ολα αυτά τα ατυχή γεγονότα μάς γυρίζουν πίσω σε άλλες εποχές, όπου ρωμαιοκαθολικοί και ορθόδοξοι χριστιανοί θεωρούσαν εαυτούς όχι συμμάχους, αλλά εχθρούς», δήλωσε σε συνέντευξή του σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης ο μητροπολίτης Ιλαρίων.

Επιπλέον, η Ρωσική Εκκλησία θεωρεί ότι πρέπει να προηγηθεί σύγκλιση μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών προτού ξεκινήσουν οι προσπάθειες γεφύρωσης του Σχίσματος με τους ρωμαιοκαθολικούς. Η πρώτη, ύστερα από 13 αιώνες, πανορθόδοξη σύνοδος έχει προγραμματιστεί για το 2016.