ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οκτώ άτομα προφυλακίστηκαν για το πολύνεκρο δυστύχημα στο ορυχείο

Τουρκία: Οκτώ άτομα προφυλακίστηκαν για το πολύνεκρο δυστύχημα στο ορυχείο

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την προφυλάκιση οκτώ υπόπτων με την προσωρινή κατηγορία της «πρόκλησης πολλαπλών θανάτων» στο δυστύχημα που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ορυχείο της Σόμα, ενώ παράλληλα κηδεύτηκαν και τα τελευταία από τα 301 θύματα.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Ραμαζάν Ντογρού, γενικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας Soma Coal Mining Company και ο εκτελεστικός διευθυντής της Καν Γκουρκάν και γιός του ιδιοκτήτη της εταιρείας Αλπ Γκουρκάν.

Αρχικά, συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν ως ύποπτοι για το δυστύχημα 26 άτομα, εκ των οποίων προφυλακίστηκαν οκτώ. Στους υπόλοιπους, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενδεχομένως να απαγγελθούν κατηγορίες αργότερα.

Η προκαταρκτική έκθεση σχετικά με τα πιθανά αίτια του δυστυχήματος, την οποία ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχινέρ, υποδηλώνει ότι η φωτιά ενδεχομένως να προκλήθηκε από υπερθέρμανση. Φλεγόμενα κάρβουνα προκάλεσαν την ταχύτατη εξάπλωσή της.

Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο στην ιστορία της χώρας ξεπερνώντας σε απολογισμό θυμάτων κι εκείνο που είχε σημειωθεί στο Ζονγκουλντάκ το 1992 με 263 νεκρούς ανθρακωρύχους.

Το δυστύχημα προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα με τους διαδηλωτές να κατηγορούν τους ιδιοκτήτες των ορυχείων, ότι δεν λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας, και την κυβέρνηση Ερντογάν για τους φιλικούς δεσμούς που διατηρεί με τους βιομηχάνους.

Απεργία κήρυξαν οι εργάτες των ορυχείων

Το κύριο εργατικό συνδικάτο στην τουρκική πόλη που επλήγη από τη χειρότερη καταστροφή που έχει συμβεί σε ορυχείο της χώρας, κάλεσε χιλιάδες εργάτες να απεργήσουν σήμερα στα ορυχεία της περιοχής έως ότου επιθεωρηθούν οι εγκαταστάσεις.

«Θέλουμε οι επιθεωρητές της διεύθυνσης μεταλλευτικών υποθέσεων να πραγματοποιήσουν επιθεωρήσεις και θα απεργήσουμε μέχρι να το κάνουν», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ταμέρ Κιουτσούκγκεντσάι, περιφερειακός επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου Maden-Is.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά 3.200 εργάτες ορυχείων γύρω από την πόλη της Σόμα. Χθες, Δευτέρα, ήταν δημόσια αργία στην Τουρκία και οι εργάτες των ορυχείων δεν είχαν επιστρέψει στις δουλειές τους.