ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικά βέλη κατά του Ερντογάν

Γερμανικά βέλη κατά του Ερντογάν

ΚΟΛΩΝΙΑ. Απάντηση στα επικριτικά σχόλια του Γερμανού προέδρου Γκάουκ; Προεκλογική εμφάνιση ενόψει των τουρκικών προεδρικών εκλογών της 10ης Αυγούστου; Απρόσκλητη παρέμβαση μία ημέρα πριν από τις ευρωεκλογές;

Η προγραμματισμένη ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο στην Κολωνία, σε πολυχώρο χωρητικότητας 20.000 ατόμων, έχει προξενήσει ερωτήματα και αντιδράσεις. Οι πιο έντονες προήλθαν από τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ.

«Είναι ήδη δύσκολο να ανεχθούμε να φέρνει ο κύριος Ερντογάν τον τουρκικό προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία», δήλωσε το στέλεχος των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. «Υπό το φως των τωρινών συνθηκών, όμως, θα έπρεπε να ασχολείται από το πρωί ώς το βράδυ με το πώς μπόρεσε να συμβεί το φρικτό δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο». Το δυστύχημα της περασμένης Τρίτης στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, κοντά στα μικρασιατικά παράλια, κόστισε τη ζωή 301 ατόμων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόκειται να μιλήσει επ’ αφορμή της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την ίδρυση της Ενωσης Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών (UETD). Οπως εξηγεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η οργάνωση αυτή «αυτοχαρακτηρίζεται υπερασπίστρια των συμφερόντων όλων των Τούρκων πολιτών και των πολιτών τουρκικής καταγωγής στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα είναι οργάνωση του κόμματος ΑΚΡ με έδρα την Κολωνία και με γραφεία σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, όπως και στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Ολλανδία».

Συντάκτης του περιοδικού ρώτησε Τούρκο βουλευτή αν η ομιλία θα αποτελέσει την απάντηση του Ερντογάν στα σχόλια του Γερμανού προέδρου Γκάουκ στο Πολυτεχνείο της Αγκυρας στα τέλη Απριλίου. «Δεν έχει σχεδιαστεί κάτι τέτοιο», είπε ο βουλευτής. «Αλλά ο πρωθυπουργός Ερντογάν είναι πολύ παρορμητικός και λέει αυτό που σκέφτεται. Αρα δεν μπορώ να το αποκλείσω».

Στην ομιλία του στην Αγκυρα, ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ είχε μιλήσει ανοιχτά για έλλειμμα δημοκρατίας στην Τουρκία και είχε προειδοποιήσει τη χώρα ότι θα απομονωθεί στη διεθνή σκηνή. «Πρέπει να παραδεχθώ ότι ο περιορισμός της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου με τρομάζει», είχε πει ο Γκάουκ.

Στις 10 Αυγούστου, οι Τούρκοι θα εκλέξουν για πρώτη φορά απευθείας πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια ψηφοφορία στην οποία θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος, επίσης για πρώτη φορά, και οι Τούρκοι του εξωτερικού. Ο Ερντογάν, που έχει εξαντλήσει το νόμιμο όριο των πρωθυπουργικών θητειών, θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει το αξίωμα αυτό.

Στη Γερμανία ζει 1,3 εκατομμύριο άτομα με τουρκικό διαβατήριο και άρα με δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία. Συνολικά ο αριθμός των Τούρκων του εξωτερικού που έχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του Αυγούστου αγγίζει τα 3 εκατομμύρια.

Οι Αρχές της Κολωνίας περιμένουν περίπου 10.000 διαδηλωτές έξω από τη Lanxess Arena το Σάββατο. Ιδιαίτερα έντονη αναμένεται η παρουσία των μελών της αλεβιτικής κοινότητας της Τουρκίας.

Εναντίον της επίσκεψης εκφράστηκαν και στελέχη του συνήθως φιλικά διακείμενου προς την Τουρκία Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας. «Η επίσκεψη θα προσέγγιζε την κατάχρηση του δικαιώματος της φιλοξενίας», σχολίασε ο υπουργός Ενσωμάτωσης του SPD στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Γκούντραμ Σνάιντερ.