ΚΟΣΜΟΣ

Το «κουνούπι τίγρης» απειλεί το Μουντιάλ

Το «κουνούπι τίγρης» απειλεί το Μουντιάλ

Τον κώδωνα του κινδύνου για μία ενδεχόμενη εξάπλωση του δάγκειου πυρετού και εκτός των συνόρων της Βραζιλίας, με αφορμή το Μουντιάλ κρούουν οι επιστήμονες. Η επιδημία που έπληξε πέρσι 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στη συγκεκριμένη χώρα ενδέχεται να προσβάλει πολύ περισσότερους, καθώς υπάρχει η πιθανότητα οι εκατομμύρια τουρίστες επιστρέφοντας να μεταφέρουν τον ιό στην πατρίδα τους.

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος του κουνουπιού τίγρη (Aedes είναι η επίσημη ονομασία του) ενώ σε μια απόπειρα περιορισμού εξάπλωσης της νόσου επιστήμονες από τη Βραζιλία, την Ισπανία και τη Βρετανία ανέλυσαν κλιματικά δεδομένα 13 ετών, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα γύρω από το ποιες συνθήκες είναι ιδιαίτερα πρόσφορες για την εξάπλωση της δράσης των επικίνδυνων κουνουπιών.

Το Μουντιάλ θα διαρκέσει από τις 12 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου ενώ αγώνες θα διοργανωθούν σε δεκάδες πόλεις.  Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η απειλή είναι μεγαλύτερη στη βορειοανατολική ακτή και σε πόλεις όπως οι Νατάλ, Φορταλέζα και Ρεσίφε.

Το Ριο Ντε Τζανέιρο, το Μπέλο Οριζόντε, το Σαλβαδόρ και το Μανάους χαρακτηρίστηκαν από τους επιστήμονες ως πόλεις «μέτριου κινδύνου» ενώ οι υπόλοιπες ως «χαμηλού κινδύνου».

Οσο για τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού αυτά περιλαμβάνουν πυρετό, εξανθήματα, πόνους στο κεφάλι, στα κόκαλα, τις αρθρώσεις και τους μύες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία της μύτης και των ούλων. Μάλιστα η πιο επικίνδυνη μορφή του, ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, μπορεί να διαδεχτεί μία δεύτερη μόλυνση, η οποία είναι θανατηφόρα για το 1% των περιστατικών και για την οποία δεν υπάρχει εμβόλιο.

Πάντως το περασμένο καλοκαίρι ο αριθμός των περιστατικών μειώθηκε κατακόρυφα λόγω του ξηρού κλίματος και επειδή πολλοί Βραζιλιάνοι είχαν αποκτήσει ανοσία από ένα προηγούμενο ξέσπασμα.
Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν υπάρξουν κάποιοι θάνατοι, αυτοί θα είναι λιγοστοί και στηρίζουν την άποψή τους στο επιχείρημα ότι λίγοι επισκέπτες από χώρες με τροπικά κλίματα όπου «σαρώνει» το κουνούπι τίγρης θα έχουν χρήματα για ένα ταξίδι αναψυχής στη Βραζιλία.