ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ένοχοι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια

Ρωσία: Ένοχοι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια

Δικαστήριο της Μόσχας έκρινε σήμερα ένοχους τους πέντε άνδρες που κατηγορούνταν για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια, το 2006, συμπεριλαμβανομένων και των τριών που σε προηγούμενη δίκη είχαν αθωωθεί, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι τέσσερις από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για την οργάνωση της δολοφονίας της δημοσιογράφου στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε ενώ ο πέμπτος καταδικάστηκε ως αυτουργός του φόνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η Πολιτκόφσκαγια, η οποία εργαζόταν για την εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα και ήταν γνωστή για τη δριμεία κριτική που ασκούσε στο Κρεμλίνο, διερευνούσε κυρίως παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Η δολοφονία της προκάλεσε σάλο, τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό και καταγγέλθηκε από πολλές δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην πρώτη δίκη, οι τρεις από τους κατηγορουμένους αθωώθηκαν, γεγονός που εξέθεσε τις ρωσικές εισαγγελικές αρχές. Η απόφαση αυτή ωστόσο ανατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο που διέταξε την επανάληψη της δίκης.

Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν και τρεις Τσετσένοι αδελφοί, ο ένας εκ των οποίων πυροβόλησε και σκότωσε την δημοσιογράφο στις 7 Οκτωβρίου 2006. Οι άλλοι δύο ήταν ένας θείος τους και ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας.

Ωστόσο, από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν να διευκρινιστεί ποιος ή ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν την εντολή για την εκτέλεσή της. Το 2012 ο πρώην αστυνομικός Ντμίτρι Παβλιουτσένκοφ, ο οποίος είχε εντοπίσει την Πολιτκόφσκαγια και παρέδωσε στους δράστες το όπλο με το οποίο την δολοφόνησαν, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών.