ΚΟΣΜΟΣ

Διάσωση άνω των 500 ατόμων στη θάλασσα

Διάσωση άνω των 500 ατόμων στη θάλασσα

ΡΩΜΗ. Πάνω από πεντακόσιους ανθρώπους, περιλαμβανομένων και 133 ανηλίκων και 64 γυναικών, διέσωσαν οι ιταλικές Αρχές από δύο πλοιάρια νοτίως της Σικελίας. Τα πλοιάρια εντοπίστηκαν από ελικόπτερο του Ναυτικού τη Δευτέρα. Το ένα ρυμουλκούνταν από το άλλο ύστερα από μηχανική βλάβη. Μετά τη ρίψη σωσιβίων γιλέκων στους ναυαγούς, μπόρεσε να ξεκινήσει η επιβίβασή τους στη φρεγάτα Grecale και στο περιπολικό πλοίο Foscari. Προτεραιότητα δόθηκε στις γυναίκες και στα παιδιά. Η ολονύκτια επιχείρηση διακόπηκε λόγω της τρικυμίας και συνεχίστηκε χθες το πρωί.

Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες κατάγονταν από τη Συρία, την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές. Η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» έχει διατυπώσει ανησυχίες για τον μεγάλο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων που επιχειρούν τους τελευταίους μήνες να φθάσουν στην Ευρώπη.

Στις 12 Μαΐου, τουλάχιστον 17 άνθρωποι πνίγηκαν όταν σκάφος που προερχόταν από τη Λιβύη βυθίστηκε νότια της Λαμπεντούζα. Περίπου διακόσια άτομα είχαν διασωθεί, ενώ οι πληροφορίες για μεγαλύτερο αριθμό νεκρών δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε διαψεύσθηκαν.

Πάνω από 20.000 μετανάστες έχουν φθάσει φέτος στην Ιταλία, δέκα φορές περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2013. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο έχει απειλήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αν δεν αναλάβει το κόστος των επιχειρήσεων διάσωσης, θα ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες που θέλουν να μετακινηθούν προς Βορρά.