ΚΟΣΜΟΣ

Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Μουμπάρακ

Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Μουμπάρακ

ΚΑΪΡΟ. Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε χθες ο έκπτωτος πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση εκατομμυρίων με στόχο την ανακαίνιση οικογενειακών ακινήτων. Η ετυμηγορία μπορεί να ικανοποιήσει ορισμένους Αιγύπτιους που έζησαν τρεις δεκαετίες αυταρχικού καθεστώτος Μουμπάρακ, αλλά στελέχη επιχειρήσεων θεωρούν ότι παρόμοιες πολιτικές πρακτικές ασκούνται και σήμερα, από τον πρώην στρατιωτικό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Με τις ίδιες κατηγορίες καταδικάστηκαν σε τετραετή φυλάκιση και δύο γιοι του Μουμπάρακ, οι οποίοι φέρεται ότι έκλεψαν τα κονδύλια που προορίζονταν για την ανακαίνιση των προεδρικών μεγάρων για να τα διαθέσουν στον εξωραϊσμό των δικών τους κατοικιών.

Το δικαστήριο του Καΐρου επιδίκασε επίσης πρόστιμο 21.197 εκατ. αιγυπτιακών λιρών (2,98 εκατ. δολαρίων) και ζήτησε επίσης από τον Μουμπάρακ και τους γιους του να επιστρέψουν τα ποσά που υπεξαίρεσαν. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό σε στρατιωτικό νοσοκομείο από τον Αύγουστο καθώς εκκρεμεί η επανάληψη της δίκης του για συνέργεια στη δολοφονία διαδηλωτών κατά την εξέγερση του 2011. Παράλληλα, κατηγορείται για άλλες δύο υποθέσεις, που δεν έχουν φτάσει ακόμη στη Δικαιοσύνη. Ο Μουμπάρακ πέρασε 23 μήνες στη φυλακή από την εξέγερση έως τον Αύγουστο, οπότε τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δεν ήταν μέχρι χθες το βράδυ σαφές κατά πόσον ο χρόνος που παρέμεινε φυλακισμένος θα προσμετρηθεί στην ποινή του, πάντως δικαστικές πηγές ανέφεραν στο Ρόιτερς ότι δεν θα εκτίσει και τα τρία χρόνια που του επιβλήθηκαν.

Ο Σίσι αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος στις επικείμενες εκλογές της επόμενης εβδομάδας σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομιμοποίηση της υπό στρατιωτικό έλεγχο κυβέρνησής του. Από όταν ο Σίσι ανέτρεψε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τον Ιούλιο, τα δικαστήρια τείνουν να επιβάλλουν αυστηρές ποινές σε μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και άλλους ακτιβιστές. Συγκριτικά η ποινή του Μουμπάρακ θεωρήθηκε μάλλον ήπια, αφού πολλοί γνωστοί ακτιβιστές καταδικάστηκαν πρόσφατα σε βαρύτερες, ενώ ανώτατα στελέχη της Αδελφότητας καταδικάστηκαν σε θάνατο.