ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρόζο: «Υπεύθυνη η Ρωσία για την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο»

Μπαρόζο: «Υπεύθυνη η Ρωσία για την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δηλώνει σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ανήκει στην ευθύνη της Gazprom να διασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό άεριο στις ποσότητες που αναφέρονται στα συμβόλαια, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η Gazprom δεν θα αποστέλλει στην Ουκρανία, τη χώρα διέλευσης του ευρωπαϊκού αερίου, φυσικό αέριο για δική της χρήση από τις 3 Ιουνίου, εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει τις προμήθειες, και έχει προειδοποιήσει ότι η διακοπή είναι πιθανόν να επηρεάσει την τροφοδοσία των χωρών της Ευρώπης που προμηθεύονται το φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας ότι η ανάπτυξη μιας ασφαλούς, διαφοροποιημένης και διασυνδεδεμένης ενεργειακής αγοράς θα είναι το επόμενο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς η Γηραιά Ήπειρος προσπαθεί να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτησή από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι πλέον η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους (ενεργειακούς) πόρους ως όπλο ενάντια σε οποιονδήποτε στην περιοχή», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα.

«Η ανάπτυξη μιας ασφαλούς διαφοροποιημένης και διασυνδεδεμένης αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», τόνισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε «ότι νέες κυρώσεις θα ήταν αναγκαίο να επιβληθούν κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα υπονομεύσει την ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία».

«Εάν η Ρωσία υπονομεύσει τις εκλογές στην Ουκρανία οφείλουμε να παραμείνουμε αποφασισμένοι για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων και πρέπει να είμαστε επίσης αποφασισμένοι να επενδύσουμε στη νατοϊκή συμμαχία», δήλωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου.

Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά το Βουκουρέστι για την προσήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών στο άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα των χωρών μελών και τόνισε ότι η Συμμαχία θα ενισχύσει την απουσία της στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη στον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα.