ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Αμεσα αντίποινα στη Σεούλ, αν σημειωθεί νέο περιστατικό στην Κίτρινη Θάλασσα

Βόρεια Κορέα: Αμεσα αντίποινα στη Σεούλ, αν σημειωθεί νέο περιστατικό στην Κίτρινη Θάλασσα

Η Βόρεια Κορέα απείλησε σήμερα να εξαπολύσει απροειδοποίητα μια επίθεση κατά των νοτιοκορεατικών πολεμικών πλοίων, ακόμη και στην περίπτωση που θα πρόκειται για μια "ασήμαντη" πρόκληση, κοντά στην διαφιλονικούμενη μεθόριό τους στην Κίτρινη Θάλασσα.

Ένα πλοίο του νοτιοκορεατικού πολεμικού ναυτικού έριξε χθες προειδοποιητικές βολές αφού τρία βορειοκορεατικά πλοία περιπολίας διέσχισαν τα θαλάσσια σύνορα.

Για την Πιονγκγιάνγκ, πρόκειται για μια "σοβαρή, σκόπιμη πρόκληση" την ώρα που τα βορειοκορεατικά πλοία έδιωχναν κινεζικά πλοία, που αλίευαν παρανόμως στην περιοχή.

Στο μέλλον τα νοτιοκορεατικά πολεμικά πλοία κοντά στην μεθόριο θα αποτελέσουν τον στόχο πληγμάτων "ακριβείας" χωρίς προειδοποίηση "με την παραμικρή πρόκληση", δήλωσε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Τα βορειοκορεατικά πλοία περιπολίας έχουν ως βασική αποστολή να επιβλέπουν ότι τα αλιευτικά πλοία παραμένουν εν γένει στη σωστή πλευρά των συνόρων. Ωστόσο οι παραβιάσεις των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας δεν είναι κάτι το σπάνιο.

Τον περασμένο μήνα, δύο βορειοκορεατικά πλοία περιπολίας είχαν διασχίσει τα θαλάσσια σύνορα ακριβώς πριν από την διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Σεούλ.

Η Βόρεια Κορέα δεν αναγνωρίζει επισήμως αυτά τα θαλάσσια σύνορα, τα οποία χαράχτηκαν μονομερώς από την αποστολή του ΟΗΕ στην χερσόνησο μετά τον Πόλεμο της Κορέας (1950-53).