ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθεροι οι 6 Ιρανοί που χόρεψαν το «Ηappy»

Ελεύθεροι οι 6 Ιρανοί που χόρεψαν το «Ηappy»

Συνελήφθησαν εξαιτίας της αγάπης τους για τη μουσική. Εξι Ιρανοί θαυμαστές του τραγουδιστή Φαρέλ Ουίλιαμς πλήρωσαν με την ελευθερία τους ένα ολιγόλεπτο βίντεο που δημιούργησαν, στο οποίο χορεύουν υπό τους ήχους του τραγουδιού του Ουίλιαμς «Ηappy». Ειδικότερα, στο βίντεο, τρεις νεαροί άνδρες και τρεις γυναίκες, με ακάλυπτο κεφάλι, εμφανίζονται να χορεύουν σε δρόμους και ταράτσες της Τεχεράνης. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της ιρανικής πρωτεύουσας, Χουσεΐν Σαζεντίνια, το «πρόστυχο βίντεο προσέβαλε τη δημόσια αιδώ».

Στην υποτιτλισμένη έκδοση του βίντεο, που έχει αναρτηθεί στο YouTube, αναφέρεται ότι οι συλληφθέντες ήταν ηθοποιοί, τους οποίους κάποιοι παραπλάνησαν για να φτιάξουν το φιλμάκι λέγοντάς τους ότι επρόκειτο για ακρόαση προκειμένου να συμμετάσχουν σε κάποια κινηματογραφική ταινία.

«Μου είπαν ότι επρόκειτο να γυρίσουν μία ταινία και ότι είχαν και τη σχετική άδεια», λέει ένας από τους συλληφθέντες. «Μας είπαν αυτά τα πράγματα και μας κορόιδεψαν». Ενας άλλος νεαρός προσθέτει: «Μας υποσχέθηκαν ότι δεν επρόκειτο να δημοσιοποιήσουν το βίντεο».

Εντονη διαμαρτυρία

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έχουν συλληφθεί για την ίδια υπόθεση περί τα δεκατρία άτομα. Ο τραγουδιστής Φαρέλ Ουίλιαμς διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις συλλήψεις. «Είναι κάτι περισσότερο από θλιβερό το γεγονός ότι αυτά τα νέα παιδιά συνελήφθησαν επειδή προσπάθησαν να μεταδώσουν ευτυχία», γράφει στη σελίδα του στο Facebook.

Ομως, στο Ιράν ισχύει ο ισλαμικός νόμος από το 1979 και σύμφωνα με τις επιταγές του δεν επιτρέπεται η γυναίκα να εμφανίζεται δημοσίως εάν δεν είναι καλυμμένη από την κορυφή ώς τα νύχια. Επίσης στους δρόμους γίνονται τακτικές περιπολίες της «αστυνομίας ηθών», που επιβάλλει τα προβλεπόμενα για το ντύσιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν δει σαράντα χιλιάδες φορές το συγκεκριμένο βίντεο, που στο τέλος γράφει: «Το τραγούδι “Ηappy” ήταν μία δικαιολογία για να γίνουμε ευτυχισμένοι. Διασκεδάσαμε το κάθε λεπτό. Ελπίζουμε να χαμογελάσετε». Χαρακτηριστικά ο Ιρανός δημοσιογράφος Γκολνάζ Εσφαντιαρί έγραψε στο Twitter: «To Ιράν είναι μία χώρα όπου η ευτυχία είναι έγκλημα. Χιλιάδες Ιρανοί έχουν καταλήξει στη φυλακή τα τελευταία 35 χρόνια επειδή ήταν ευτυχισμένοι και διασκέδαζαν».