ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ επιθέσεων στη Νιγηρία

Μπαράζ επιθέσεων στη Νιγηρία

ΜΑΪΝΤΟΥΓΚΟΥΡΙ. Τουλάχιστον 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις επιθέσεις εναντίον απομακρυσμένων επαρχιών στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας, λίγες ώρες αφότου ισλαμιστές εξτρεμιστές πραγματοποίησαν επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα στην πόλη Τζος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 118 άτομα. Στην πρώτη επιδρομή, μαχητές άνοιξαν πυρ εναντίον του χωριού Αλαγκάρνο και σκότωσαν 17 χωρικούς στη διάρκεια της νύχτας. Η επίθεση σημειώθηκε 30 χλμ. από το Τσιμπόκ, όπου η οργάνωση Μπόκο Χαράμ είχε απαγάγει 200 μαθήτριες τον περασμένο μήνα. Στη δεύτερη επιδρομή, άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες επιτέθηκαν στην επαρχία Σάβα, σκοτώνοντας εννέα κατοίκους. Στην τρίτη, άλλοι 22 άμαχοι σκοτώθηκαν. Μέχρι αργά το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη, αλλά η Μπόκο Χαράμ είτε το έχει πράξει είτε έχει κατηγορηθεί για παρόμοιες επιθέσεις στην πολιτεία Μπόρνο, κοντά στα ορεινά σύνορα της Νιγηρίας με το Καμερούν.

Η βία της οργάνωσης, που δραστηριοποιείται εδώ και πέντε χρόνια, έχει κλιμακωθεί τους δύο τελευταίους μήνες. Οι βομβιστικές επιθέσεις πληθαίνουν, συμπεριλαμβανομένων δύο εναντίον της πρωτεύουσας τον τελευταίο μήνα, και οι σφαγές ανυπεράσπιστων χωρικών είναι σχεδόν καθημερινή υπόθεση. Η επίθεση στο Τζος, αν ήταν έργο της Μπόκο Χαράμ, απέδειξε τη δυνατότητα της οργάνωσης να επεκτείνεται πέρα από την παραδοσιακή της βάση στα βορειοανατολικά της χώρας. Αν και δεν ήταν η πρώτη βίαιη ενέργεια της οργάνωσης στο Τζος, ήταν μακράν η πιο πολύνεκρη.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν χθες τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Τζος, καθώς και μία σειρά τρομοκρατικών ενεργειών με θύματα ανυπεράσπιστους άμαχους. «Η αμερικανική κυβέρνηση καταδικάζει τις πολλαπλές εκρήξεις στην πόλη Τζος, καθώς και την επίθεση εναντίον της γειτονιάς Σαμπόν Γκαρί στην πόλη Κάνο, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από εκατό ανθρώπους», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Πσάκι. Οι αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ κάνουν πλέον «ό,τι θέλουν» στη χώρα, κατήγγειλε εξάλλου χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κεντρική Αφρική, Αμπού Μούσα. «Δεν φοβούνται πια, δεν ντρέπονται. Κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους από τη Λιμπρβίλ ο Μούσα μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ως επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την Κεντρική Αφρική (Unoca), αναφερόμενος στην αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη Τζος και την απαγωγή περισσότερων από 200 μαθητριών στα μέσα Απριλίου από το χωριό Τσιμπόκ. Οταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης στις γειτονικές χώρες, κυρίως στο Καμερούν, όπου η Μπόκο Χαράμ επιδίδεται ήδη σε επιθέσεις και απαγωγές, ο Μούσα απάντησε: «Αν δεν προσέξουμε, αυτό θα ξεπεράσει το Καμερούν».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ρωτήθηκε επίσης για τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατικής οργάνωσης, που διαθέτει βαρύ οπλισμό: «Είναι το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε: από πού προέρχονται οι πόροι της;».