ΚΟΣΜΟΣ

Αρχισαν χθες οι ευρωεκλογές

yusu
eurwekloges
rutteee
23s1elections1

Αρχισε χθες η μαραθώνια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής για την εκλογή των 751 ευρωβουλευτών, οι οποίοι θα αντιπροσωπεύουν, τα επόμενα πέντε χρόνια, στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο 500 εκατομμύρια πολίτες της Ενωσης. Βρετανοί και Ολλανδοί άνοιξαν χθες την αυλαία, για να ακολουθήσουν σήμερα οι Ιρλανδοί και οι Τσέχοι. Αύριο προσέρχονται στις κάλπες οι ψηφοφόροι της Λεττονίας, της Μάλτας και της Σλοβακίας, ενώ την Κυριακή θα ψηφίσουν οι πολίτες 21 εκ των 28 κρατών της Ενωσης. Τα επίσημα αποτελέσματα δεν προβλέπεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας), αφού δηλαδή κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στις 28 χώρες-μέλη.

Στις σελίδες του ευρωπαϊκού Τύπου, η αναμέτρηση περιγράφεται ως χρονικό προαναγγελθέντος θριάμβου των πάσης απόχρωσης ευρωσκεπτικιστών. Αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις, οι δύο χώρες που άνοιξαν χθες την αυλαία θα αποτελέσουν τυπικές εκφράσεις αυτής της τάσης. Στη Βρετανία, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, ένας πολιτικός σχηματισμός που δεν διαθέτει ούτε έναν βουλευτή στη Βουλή των Κοινοτήτων, διατηρεί βάσιμες φιλοδοξίες να έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές.

Το UKIP έχει επενδύσει κυρίως στις ανησυχίες μερίδας των πολιτών για τη μετανάστευση και ζητεί την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενδεχόμενη νίκη του στις ευρωεκλογές θα ασκήσει ισχυρή πίεση στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να σκληρύνει τις θέσεις του έναντι της Ενωσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα κρίνουν την παραμονή του στην εξουσία, το 2015 και του δημοψηφίσματος που θα κρίνει τη θέση της χώρας του στην Ε.Ε., το 2017.
Σοβαρά κέρδη αναμένεται να αποκομίσει και το Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία. Ο ακροδεξιός πολιτικός σχηματισμός υιοθετεί επιθετικές θέσεις εναντίον του Ισλάμ, των μεταναστών και της Ε.Ε. αν και το τελευταίο διάστημα έχει βάλει νερό στο κρασί του αναφορικά με την αποχώρηση από την Ευρωζώνη.

Στην εκπνοή της προεκλογικής εκστρατείας, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες «να μη δώσουν ψήφους σε εξτρεμιστές ξενοφοβικούς ή φασίστες». Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να φράξουν τον δρόμο στην ξενοφοβία και τον αντιευρωπαϊσμό. Η προσέλευση στις ευρωεκλογές βαίνει διαρκώς την κατιούσα, για να συρρικνωθεί από το 62% της πρώτης αναμέτρησης, του 1979, στο 43% του 2009.

Πολιτικούς κραδασμούς ενδέχεται να προκαλέσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και στη Γαλλία, όπου οι δημοσκοπήσεις δίνουν πολλές πιθανότητες στο Εθνικό Μέτωπο να έρθει στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας το κεντροδεξιό κόμμα UMP, ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές προβλέπεται να υποστούν βαριά ήττα. Σ’ αυτό το φόντο παρενέβη στην προεκλογική εκστρατεία ο προερχόμενος από το UMP πρώην πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί, σε μια σπάνια, μετά την ήττα του στις εκλογές του 2012, δημόσια τοποθέτηση που αναζωπύρωσε τη φιλολογία για πιθανή επιστροφή στον πολιτικό στίβο.

Με άρθρο του στο γαλλικό περιοδικό Le Point και τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Σαρκοζί χαρακτηρίζει «αποτυχημένη» τη συνθήκη Σέγκεν και την πολιτική της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό πρόβλημα και ζητά μια νέα συνθήκη «Σέγκεν ΙΙ». Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας χαρακτηρίζει «μύθο» την ισότητα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και τάσσεται ανοιχτά υπέρ μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων.

«Δεν υπάρχει μία Ευρώπη, αλλά δύο… Στην Ευρωζώνη, πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε τον μύθο των ίσων δικαιωμάτων όλων των μελών της. Προτείνω τη δημιουργία μιας μεγάλης, γαλλογερμανικής οικονομικής ζώνης στην καρδιά της Ευρωζώνης, κάτι που θα μας επιτρέψει να υπερασπιστούμε αποτελεσματικότερα τα συμφέροντά μας, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τα δημοσιονομικά και κοινωνικά μας μειονεκτήματα», γράφει ο Γάλλος πολιτικός.