ΚΟΣΜΟΣ

Σαν βασιλιάς ζει ο Φιντέλ, υποστηρίζει βιβλίο

Σαν βασιλιάς ζει ο Φιντέλ, υποστηρίζει βιβλίο

Σαν βασιλιάς, με ιδιωτικό κότερο, πολυτελές θέρετρο σε νησί της Καραϊβικής, με δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες, καθώς και τους δύο προσωπικούς του δότες αίματος, που τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα, ζει ο ιστορικός ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με νέο, αποκαλυπτικό βιβλίο.

Στο βιβλίο του, με τίτλο «Η κρυφή ζωή του Φιντέλ», ο πρώην σωματοφύλακάς του και μέλος του κλειστού κύκλου της κουβανικής ηγεσίας, Χουάν Ρενάλντο Σάντσες, αποκαλύπτει ότι ο Φιντέλ διοικεί τη χώρα λες και πρόκειται για προσωπικό του φέουδο, φέρνοντας στον νου ένα συνδυασμό μεσαιωνικού άρχοντα και του Λουδοβίκου ΙΕ΄.

Ο Σάντσες, ο οποίος υπήρξε μέλος της πραιτωριανής φρουράς του Κάστρο για 17 χρόνια, περιγράφει τον Κουβανό ηγέτη ως ευφυή, αλλά ραδιούργο, ψυχρό και εγωκεντρικό πολιτικό άνδρα. «Σε αντίθεση με όσα πρεσβεύει, ο Κάστρο ουδέποτε εγκατέλειψε τις αστικές, καπιταλιστικές συνήθειες, ούτε έζησε ποτέ λιτά», γράφει ο Σάντσες. Τα λεγόμενα του πρώην σωματοφύλακα αμφισβητούν, πάντως, θαυμαστές της κουβανικής επανάστασης, επισημαίνοντας ότι ο συγγραφέας εμφορείται από αίσθημα αδικίας, μετά την αιφνιδιαστική παύση του από την ομάδα προστασίας του Κάστρο και τη φυλάκισή του.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κάστρο αντιμετωπίζει επικρίσεις για τη δήθεν αγάπη του στην πολυτέλεια. Το 2006, το αμερικανικό περιοδικό Forbes έγραφε ότι ο Κουβανός ηγέτης είναι μεταξύ των δέκα πλουσιότερων «βασιλέων και δικτατόρων» του κόσμου. Παρά την αποχώρηση του Φιντέλ από την πολιτική σκηνή το 2006, η μορφή του, ως σύμβολο εθνικής ανεξαρτησίας, συνεχίζει να προκαλεί το μένος Κουβανών αντικαθεστωτικών και των υποστηρικτών τους στην Ουάσιγκτον.

Ο 65χρονος Σάντσες, που πλέον ζει στις ΗΠΑ, επιμένει πως οι αποκαλύψεις του είναι ακριβείς, κατονομάζοντας μάλιστα το ιδιωτικό νησί του Κάστρο ως το Κάγιο Πέδρα, νότια του Κόλπου των Χοίρων. Ο Κάστρο, λέει ο Σάντσες, ταξιδεύει στο νησί του με το πολυτελές κότερο «Ακουαράμα ΙΙ», δώρο του πάλαι ποτέ Σοβιετικού ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

«Ο Κάστρο πιστεύει ότι η Κούβα τού ανήκει, όπως έκαναν οι γαιοκτήμονες του 19ου αιώνα. Διατηρεί μάλιστα κρυμμένα σε κουτί από πούρα Cohiba δεκάδες διαμάντια από την Ανγκόλα. Ορισμένες φορές μού φαίνεται ότι σκέφτεται σαν πειρατής της Καραϊβικής και όχι σαν κομμουνιστής ηγέτης», γράφει ο Σάντσες στο βιβλίο του, που έγραψε στα γαλλικά, από κοινού με τον δημοσιογράφο του περιοδικού Express Αξέλ Γκιλντέν.