ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη μετά την αποτυχία των συνομιλιών

Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη μετά την αποτυχία των συνομιλιών

Στρατιωτικό πραξικόπημα έγινε χθες τα ξημερώματα στην Ταϊλάνδη μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων κυβερνητικών παραγόντων και εκπροσώπων των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που είχαν στόχο την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα το τελευταίο εξάμηνο.

Ο αρχηγός του ταϊλανδικού στρατεύματος, στρατηγός Πραγιούτ Τσαν-Οτσα, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι ο στρατός αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Η στρατιωτική διοίκηση αμέσως ανέστειλε το Σύνταγμα, επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις δέκα το βράδυ έως πέντε το πρωί, απαγόρευση των συγκεντρώσεων, διέταξε τους απερχόμενους υπουργούς της κυβέρνησης να παρουσιαστούν εντός της ημέρας σε στρατιωτική βάση και τους διαδηλωτές και των δύο πλευρών να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η παρέμβαση των ταϊλανδικών ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική ζωή της χώρας είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Από το 1932 έως σήμερα έχουν γίνει 18 πραξικοπήματα ή απόπειρες πραξικοπήματος με πιο πρόσφατο αυτό του 2006, όταν ανετράπη ο τότε πρωθυπουργός Τακσίν Σιναουάτρα.

Στον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων, την Τετάρτη, ο στρατηγός Πραγιούτ ζήτησε από τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν στον διορισμό ενός μεταβατικού πρωθυπουργού, στις αναγκαίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις και στην ημερομηνία των εκλογών.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, εδώ και μήνες, ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την αντικατάστασή της από διορισμένες προσωπικότητες και γενικότερα την πάταξη του καθεστώτος Τακσίν Σιναούτρα. Αντιθέτως, η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν πως η καλύτερη λύση είναι μια νέα εκλογική αναμέτρηση, γνωρίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και πάλι νικητές.