ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ μετανάστευσης προς τη Γερμανία

Ρεκόρ μετανάστευσης προς τη Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ρεκόρ εικοσαετίας σημείωσε το 2013 η μετανάστευση προς τη Γερμανία, υποβοηθούμενη από την κρίση που μαίνεται στον Νότο της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν πέρυσι την οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, το ισοζύγιο για τη Γερμανία είναι θετικό και συνιστά ρεκόρ εικοσαετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, το 2013 μετακόμισαν στη Γερμανία 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων οι 727.000 προέρχονταν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για αύξηση 13% σε σχέση με το 2002, ανεβάζοντας τον αριθμό των μεταναστών στα επίπεδα του 1993. Αν αφαιρεθούν όσοι έφυγαν από τη χώρα, οι οποίοι ήταν αυξημένοι κατά 11% σε σχέση με το 2002, απομένει πλεόνασμα 437.000 ατόμων. Και αυτό αποτελεί ρεκόρ εικοσαετίας.

Από το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης, παρατηρήθηκε αύξηση της ροής μεταναστών από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης προς τη Γερμανία. Οι αυξητικές τάσεις συνεχίστηκαν και το 2013, αν και η χώρα προέλευσης των περισσότερων μεταναστών παρέμεινε η Πολωνία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία σχετικά με τους Ελληνες μετανάστες. Υστερα από σημαντική αύξηση των Ελλήνων που μετανάστευσαν στη Γερμανία ανάμεσα στο 2009 και το 2012, το 2013 οι Ελληνες που έφυγαν από τη Γερμανία ήταν περισσότεροι από αυτούς που μετακόμισαν στη χώρα αυτή.