ΚΟΣΜΟΣ

Αντ.Ράσμουσεν: Προϋπόθεση η ονομασία για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Αντ.Ράσμουσεν: Προϋπόθεση η ονομασία για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

 Ο γγ του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν διεμήνυσε σήμερα από τα Σκόπια ότι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές, όπως άλλωστε, συμφωνήσαμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008. Θα λάβετε πρόσκληση να ξεκινήσετε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Σας προτρέπω να συνεχίσετε τις προσπάθειες και να βρείτε λύση. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή» ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντησή τους.

«Θέλω να σημειώσω ότι η απόφαση στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου δεν ελήφθη από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ήταν ομόφωνη απόφαση» πρόσθεσε ο κ. Ράσμουσεν.

Σε ερώτηση γιατί το ΝΑΤΟ δεν λαμβάνει υπόψη του την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ότι «η απόφαση του ΔΔΧ αφορά αποκλειστικά τις διμερείς σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων και ως τέτοια δεν σχετίζεται με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ».