ΚΟΣΜΟΣ

«Λύτρωση» μέσω Facebook, δέκα χρόνια μετά

«Λύτρωση» μέσω Facebook, δέκα χρόνια μετά

Μία γυναίκα που εξαφανίστηκε σε ηλικία 15 ετών, πριν από δέκα χρόνια, επανασυνδέθηκε με την οικογένειά της αφού παρουσιάστηκε στην αστυνομία και δήλωσε ότι το 2004 ο πρώην σύντροφος της μητέρας της τη νάρκωσε, την απήγαγε και την κρατούσε φυλακισμένη, ενώ στη συνέχεια την εξανάγκασε να τον παντρευτεί και να αποκτήσει μαζί του παιδί. Η γυναίκα, η ταυτότητα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστή, επικοινώνησε με την αστυνομία τη Δευτέρα, μόλις εντόπισε την αδελφή της στο Facebook.

Οπως έγινε γνωστό, το κορίτσι έφτασε το 2004 στη Σάντα Αννα της Καλιφόρνιας με τη μητέρα της και την αδελφή της από το Μεξικό. Δεν μιλούσε αγγλικά και εισήλθε στις ΗΠΑ παρανόμως. Η μητέρα της, έπειτα από έναν καβγά με τον τότε σύντροφό της Ισίντρο Γκαρσία, ο οποίος συνελήφθη, εγκατέλειψε το σπίτι, ενώ η δεκαπεντάχρονη πήγε βόλτα σ’ ένα πάρκο. Ο Γκαρσία την ακολούθησε, την απείλησε και της έδωσε πέντε χάπια ναρκώνοντάς την. Οταν ξύπνησε βρισκόταν κλειδωμένη σε ένα γκαράζ στο Κόμπτον, μία πόλη ανάμεσα στη Σάντα Αννα και το Λος Αντζελες. Το 2007 ο Γκαρσία με έγγραφα που έφερε από το Μεξικό, έδωσε στο κορίτσι νέα ταυτότητα, την παντρεύτηκε και απέκτησε μαζί της μία κόρη το 2012. Η γυναίκα προσπάθησε να αποδράσει τουλάχιστον δύο φορές αλλά και ο Γκαρσία την έπιασε και την ξυλοκόπησε. Πρόσφατα η νεαρή γυναίκα εντόπισε την αδελφή της στο Facebook, άρχισαν να επικοινωνούν και έμαθε ότι η μητέρα της είχε κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τη βρει όταν εξαφανίστηκε. (Ο Γκαρσία της είχε πει ότι ποτέ δεν έψαξε να τη βρει και ότι αν επικοινωνούσε με την οικογένειά της αμέσως θα απελαύνονταν όλοι). Τότε η νεαρή συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να αποδράσει. Τη Δευτέρα πήγε στην αστυνομία στο Μπελ Γκάρντενς και κατήγγειλε ότι ήταν θύμα οικιακής βίας, ενώ διηγήθηκε στους αστυνομικούς όλη την ιστορία της. Ο Γκαρσία συνελήφθη και εναντίον του απαγγέλθηκαν διώξεις για απαγωγή με σκοπό τον βιασμό, την προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου και κατακράτηση.

Οι γείτονες του ζεύγους, πάντως, «έπεσαν από τα σύννεφα» όταν έγινε γνωστή η υπόθεση, λέγοντας πως ο Γκαρσία έμοιαζε «άριστος σύζυγος και πατέρας».