ΚΟΣΜΟΣ

Ι. Κασουλίδης: Ιστορική η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο

Ι. Κασουλίδης: Ιστορική η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, ο οποίος παράλληλα έδωσε εξηγήσεις γιατί δεν προχώρησε το θέμα της Αμμοχώστου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του κυβερνητικού εκπρόσωπου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι πρόθεση του Αμερικανού αντιπρόεδρου ήταν να προχωρήσει με τη διακηρυγμένη θέση του Αμερικανού Προέδρου για εφαρμογή των πρώτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Τα μέτρα αυτά προνοούσαν την είσοδο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου εμπειρογνωμόνων για να μελετήσουν και να σχεδιάσουν πώς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έργα κοινής ωφελείας και να ελέγξουν την καταλληλότητα των κτιρίων.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η όλη προσπάθεια ναυάγησε επειδή υπήρξαν κάποιες απαράδεκτες αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας και επίδειξη κακής πίστεως από την πλευρά τους. Συγκεκριμένα, είπε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά αξίωσε οι εμπειρογνώμονες να είναι μόνο ξένοι και Τουρκοκύπριοι και να μην υπάρχει παρουσία Ελληνοκυπρίων εμπειρογνωμόνων.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η άφιξη Μπάιντεν αποτελεί προεκλογικό επιχείρημα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι πρόκειται για γελοιότητα, γιατί το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου και αντιπροέδρου δεν διαμορφώνεται με βάση προεκλογικές σκοπιμότητες.

Όσον αφορά τις επικρίσεις για την επίσκεψη Μπάιντεν στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κάποιοι διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα περί αναβάθμισης του ψευδοκράτους και αγνοούν την ανάγκη αναβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  
Επιφυλάξεις των κομμάτων

Τα κυπριακά κόμματα αναγνώρισαν ότι υπάρχει αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά, με εξαίρεση τον Δημοκρατικό Συναγερμό, διατύπωσαν επιφυλάξεις για την αξία και τη σκοπιμότητα της επίσκεψης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι τα πράγματα για την Κύπρο έχουν αλλάξει και ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν αποτελέσματα. Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος έχει ιστορικό καθήκον να αξιοποιήσει το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τη θεωρούν στρατηγικό εταίρο, της αναγνωρίζουν ηγετικό και πολιτικό ρόλο και υποδεικνύουν σε όλους ότι είναι το επίκεντρο ενός ενεργειακού συστήματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι η επίσκεψη Μπάιντεν επιβεβαίωσε το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των Αμερικανών για το Κυπριακό, γεγονός που, όπως είπε, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το φυσικό αέριο. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι παρά τις υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε η κυβέρνηση δεν υπήρξε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ούτε καν συμβολικό, στο θέμα της Αμμοχώστου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρέτισε δια της εκπροσώπου του Χρισιάνας Ερωτοκρίτου τη δήλωση Μπάιντεν για την Κύπρο, αλλά πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί είτε δεν ήταν διατεθειμένοι είτε δεν κατάφεραν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία της στο θέμα της Αμμοχώστου. Διερωτήθηκε επίσης τι άκουσε από τον κ. Ερογλου ο Τζο Μπάιντεν για να δηλώνει ότι του δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι η ουσία της επίσκεψης είναι το ενεργειακό και ότι επιχειρείται λύση του Κυπριακού για να διευθετηθεί και μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας. Ανέφερε, επίσης, ότι στο θέμα της ενέργειας θα πρέπει να επισπευσθεί η δημιουργία σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, για να αποφευχθεί η κατασκευή αγωγού.

Ο πολιτικός συντονιστής της Συμμαχίας Πολιτών, Στέλιος Αμερικάνος, εξέφρασε την ελπίδα οι Ηνωμένες Πολιτείες να διαδραματίσουν εποικοδομητικά και στη βάση αρχών, το ρόλο τους στο Κυπριακό. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος από τη μονοπώληση του Κυπριακού από τους Αμερικανούς και τους Αγγλους και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να παραγκωνίζονται παραδοσιακά φίλιες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Γαλλία.

Οι Οικολόγοι χαρακτήρισαν μεγάλο γεγονός την επίσκεψη του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο. Η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Ελένη Χρυσοστόμου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη ανοίγει νέα προοπτική για την Κύπρο, την οποία πρέπει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για προβολή του Κυπριακού στη σωστή του διάσταση.