ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος από την πρώτη αναμέτρηση

Πρόεδρος από την πρώτη αναμέτρηση

Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να αναδειχθεί νικητής στον αυριανό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας, παρά τις προσπάθειες ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων στα ανατολικά της χώρας να εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Δευτέρας, ο 48χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών, που οφείλει την περιουσία του στην επιτυχία της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης ζαχαρωδών, θα εξασφαλίσει 53,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, ο Ποροσένκο θα αναδειχθεί πρόεδρος από την πρώτη κιόλας Κυριακή.

Στη δεύτερη θέση, με μόλις 10% της πρόθεσης ψήφου, έφερνε η δημοσκόπηση τριών εταιρειών την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, ενώ ο ρωσόφωνος τραπεζίτης και πρώην συνεργάτης του έκπτωτου προέδρου Γιανουκόβιτς, Σέρχι Τιγκίπκο, καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 8,8%.

Τον 48χρονο επιχειρηματία Ποροσένκο χαρακτηρίζουν ξένοι παρατηρητές ως τον ισχυρότερο άνδρα της χώρας. Ο Ποροσένκο σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου, ανοίγοντας δική του επιχείρηση αμέσως μετά την αποφοίτησή του και πουλώντας κακάο, το 1989.

Τη δεκαετία του 1990 κινήθηκε έξυπνα εξαγοράζοντας σειρά μικρών επιχειρήσεων για να σχηματίσει τον όμιλο Roshen, τη μεγαλύτερη εταιρεία προϊόντων ζάχαρης και κακάο στην Ουκρανία.

Ο υποψήφιος πρόεδρος έχει αποδείξει τη σημασία που αποδίδει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του επισκεπτόμενος τις Βρυξέλλες για να υπογραμμίσει τη στήριξή του στην ευθυγράμμιση της Ουκρανίας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η επίσκεψη αυτή είχε πραγματοποιηθεί την εποχή κατά την οποία το καθεστώς Γιανουκόβιτς έμοιαζε ακλόνητο και η Τιμοσένκο εξέτιε ποινή φυλάκισης.

Αναλυτές εκτιμούν, όπως αναφέρει σε εκτενές πορτρέτο του υποψηφίου η ιστοσελίδα euractiv.com, ότι ο Ποροσένκο διακρίνεται για τον ρεαλισμό του και δεν εμφανίζει τις εθνικιστικές εμμονές που τόσο ενοχλούν το Κρεμλίνο. Για τους λόγους αυτούς, η ενδεχόμενη εκλογή του αντιμετωπίζεται ως παράγοντας εξομάλυνσης της έντασης στην περιοχή.

Ο ρόλος της Τιμοσένκο

Η ανθυποψήφια του Ποροσένκο, πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, δεν αναμένεται να διεκδικήσει με αξιώσεις το προεδρικό αξίωμα.

Παρά το σαφές προβάδισμα του Ποροσένκο στις σφυγμομετρήσεις, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η κ. Τιμοσένκο είναι μια αποδεδειγμένα ισχυρή αντίπαλος, που ουδέποτε πρέπει να υποτιμάται.

Η 53χρονη Τιμοσένκο, αναμφισβήτητα η ισχυρότερη γυναίκα πολιτικός, που προήλθε από την ΕΣΣΔ, διατηρεί αμείωτη τη δίψα της για εξουσία, παρά την παραμονή της πίσω από τα σίδερα της φυλακής για τρία ολόκληρα χρόνια.

Οι επικριτές της Τιμοσένκο εκτιμούν ότι πρόκειται για αήθη καιροσκόπο, που απέκτησε την περιουσία της χάρη στις αδιαφανείς ιδιωτικοποιήσεις της μετασοβιετικής εποχής. Την καχυποψία των Ουκρανών εις βάρος της Τιμοσένκο ενίσχυσε η δήλωση του προέδρου Πούτιν τον Μάρτιο, ότι η Τιμοσένκο είναι το μόνο πολιτικό πρόσωπο στο Κίεβο με το οποίο θα μπορούσε να «συνεργασθεί εποικοδομητικά», όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Τη μεταστροφή της ουκρανικής γνώμης εναντίον της διαπίστωσε ιδίοις όμμασι η Τιμοσένκο, αμέσως μετά την αποφυλάκισή στις 22 Φεβρουαρίου. Αναμένοντας να γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από το πλήθος της πλατείας Μεϊντάν, η «Γιούλια» αντιμετωπίσθηκε με αποδοκιμασίες κατά την εμφάνισή της στη σκηνή. Τον Απρίλιο, η Τιμοσένκο δέχθηκε ακόμη ένα πολιτικό πλήγμα, όταν οι ρωσόφωνοι στασιαστές του Ντονέτσκ αρνήθηκαν τη μεσολάβησή της.

Ως απόδειξη του οπορτουνισμού της Τιμοσένκο, οι αντίπαλοί της μνημονεύουν το γεγονός ότι παρότι γεννήθηκε στη ρωσόφωνη πόλη του Ντνιπροπετρόφσκ, η Τιμοσένκο αρνείται σήμερα να μιλήσει δημόσια τη ρωσική γλώσσα, ενώ υποστηρίζει με ζέση την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.