ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ουκρανία

Πούτιν: Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε σήμερα μιλώντας σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη ότι η Μόσχα θα «σεβαστεί» το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξάγονται την Κυριακή 25η Μαΐου στην Ουκρανία. «Θα αντιμετωπίσουμε την επιλογή του ουκρανικού λαού με σεβασμό», ανέφερε ο Πούτιν ερωτηθείς σχετικά.

«Επί της αρχής, σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να γίνουν εκλογές καθώς ο (αποπεμφθείς) πρόεδρος (Βίκτορ) Γιανουκόβιτς (. . .) είναι ο πρόεδρος εν ενεργεία», δήλωσε ο Πούτιν. Όμως, σημείωσε, «θέλουμε και εμείς» να αποκατασταθεί η ηρεμία στην Ουκρανία και επομένως «θα σεβαστούμε την επιλογή του ουκρανικού λαού» και θα «συνεργαστούμε με τις νέες αρχές» στο Κίεβο, διευκρίνισε.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της Μόσχας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία είναι το ενδεχόμενο η χώρα αυτή να γίνει κράτος-μέλος του NATO. «Αύριο η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο NATO, και μεθαύριο συστοιχίες της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκεί», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ομιλία του. Η Ρωσία εδώ και χρόνια εκφράζει ανησυχίες για την διεύρυνση του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ιδίως σε κράτη που αποτελούν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Τον περασμένο μήνα ο Πούτιν είχε δηλώσει πως η απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία εν μέρει οφειλόταν στις ανησυχίες για την επέκταση του NATO. Η χερσόνησος της Κριμαίας αποτελεί τη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Νωρίτερα ο Πούτιν επέμεινε πως το «μονοπολικό» όραμα των ΗΠΑ για τις διεθνείς σχέσεις έχει αποτύχει. «Ο κόσμος έχει αλλάξει. Το μονοπολικό όραμα του κόσμου. . . απέτυχε», σημείωσε και προέβλεψε ότι οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία θα αποδειχθούν «μπούμερανγκ» και θα επιδεινώσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η κρίση στην Ουκρανία «γεννήθηκε διότι ο (ανατραπείς τέως πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ) Γιανουκόβιτς απέρριψε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθησε ένα πραξικόπημα, το οποίο υποστήριξαν οι Αμερικανοί φίλοι μας, και εν τέλει, επικρατεί χάος κι ένας αληθινός εμφύλιος πόλεμος», υποστήριξε ο Πούτιν. Eκτίμησε πως οι κυρώσεις που επέβαλαν δυτικά κράτη στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία θα αποδειχθούν μπούμερανγκ.

Επικρίνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Πούτιν σημείωσε πως το όραμα ενός «μονοπολικού» κόσμου απέτυχε, εξαίροντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διότι υιοθετούν μια πιο «πραγματιστική» στάση έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση – η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες ρωσικού αερίου – διστάζει περισσότερο από την Ουάσινγκτον να επιβάλει εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις μεταβατικές αρχές στην Ουκρανία ότι καταχρώνται τη στρατηγική θέση της χώρας όσον αφορά τη μεταφορά αερίου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως οι δυτικές χώρες με τις ενέργειές τους επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η συμφωνία της Gazprom με την Κίνα μπορεί εξάλλου να επιτρέψει στη Μόσχα να εναλλάσσει την προσφορά του φυσικού της αερίου ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία, δήλωσε ο Πούτιν. Η Ρωσία και η Κίνα συνήψαν μια συμφωνία ύψους 400 δισεκ. δολαρίων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του αρχηγού του ρωσικού κράτους στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ακόμη ότι η χώρα του ενδέχεται να δημιουργήσει ένα ειδικό κρατικό ταμείο το οποίο θα συμβάλλει να αντικατασταθούν τα δυτικά προϊόντα εισαγωγής με εγχωρίως παραγόμενα. Εξάλλου, η κυβέρνηση θα χορηγεί φθηνές πιστώσεις σε εγχώριες βιομηχανίες, με επιτόκιο όχι υψηλότερο από το ρυθμό του ετήσιου πληθωρισμού συν 1%, υποσχέθηκε.

Με επιφύλαξη υποδέχτηκε η Ουάσινγκτον τις δηλώσεις Πούτιν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, από την πλευρά της, υποδέχθηκε με επιφύλαξη την υπόσχεση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα σεβαστεί την «επιλογή» των Ουκρανών στις προεδρικές εκλογές.

«Θα υποδεχόμασταν με χαρά μια ένδειξη από μέρους των Ρώσων που θα έδειχνε ότι θα αποδεχθούν τα αποτελέσματα μιας ελεύθερης, δίκαιης και δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Η προσεκτική διατύπωση του Κάρνεϊ και η χρήση μιας υποθετικής πρότασης καταδεικνύουν έναν ορισμένο σκεπτικισμό των ΗΠΑ έναντι των δηλώσεων Πούτιν.

Η Ουάσιγκτον εδώ και εβδομάδες κατηγορεί τη Ρωσία ότι αποσταθεροποιεί εκ προθέσεως την Ουκρανία.

«Προς το παρόν είμαστε επικεντρωμένοι στην καλή διεξαγωγή αυτών των εκλογών, με ελεύθερο και δίκαιο τρόπο», σημείωσε ο Κάρνεϊ μιλώντας στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One.