ΚΟΣΜΟΣ

Η τραγωδία ανέτρεψε τα σχέδια Ερντογάν

Η τραγωδία ανέτρεψε τα σχέδια Ερντογάν

Οι τελευταίες εξελίξεις και πληροφορίες από τον κύκλο της τουρκικής πρωθυπουργίας δείχνουν ότι η τραγωδία στο ορυχείο της πόλης Σόμα επιφυλάσσει ανατροπές και σημαντικές εξελίξεις για το τουρκικό πολιτικό προσκήνιο. Μπορεί η τουρκική κυβέρνηση να επιχειρεί να ξεπεράσει το φοβερό συμβάν με διάφορους πολιτικούς ελιγμούς, ωστόσο το δράμα στο ορυχείο της Μαγνησίας προκαλεί σημαντικές αναταράξεις για την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγο πριν από την έκρηξη στο ορυχείο, ο κ. Ερντογάν ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Η προσοχή του επιτελείου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ήταν στραμμένη στη στρατηγική την οποία θα ακολουθούσε η κυβερνητική παράταξη σε αυτές τις κάλπες. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, οι βουλευτές και η ηγεσία του ΑΚΡ πραγματοποίησαν ένα συνέδριο στο Αφιόν Καραχισάρ και στο επίκεντρό του βρέθηκε ακριβώς αυτή η διαδικασία.

Πηγή από το τουρκικό κυβερνών κόμμα, η οποία παρακολούθησε το συνέδριο, αναφέρει στην «Κ» ότι οι συμμετέχοντες έφυγαν με την εντύπωση πως ο πρωθυπουργός Ερντογάν ήταν έτοιμος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Ο έμπειρος Τούρκος αναλυτής και διευθυντής της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας Hurriyet Daily News, Μουράτ Γιεκτίν, ο οποίος συμμερίζεται την παραπάνω άποψη, υπογραμμίζει τη σημασία του πολιτικού αντίκτυπου της μεγάλης τραγωδίας στο ορυχείο. Σύμφωνα με την άποψη του κ. Γιεκτίν, η τραγωδία έχει αλλάξει τα σχέδια του Ερντογάν. Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να ξεπεράσει με σπασμωδικές κινήσεις τη μεγάλη τραγωδία, ωστόσο το πολιτικό κόστος της όλης υπόθεσης είναι ιδιαίτερα βαρύ γα την κυβερνητική παράταξη. Αλλωστε, τα επεισόδια, τα οποία διαδραματίστηκαν λίγες ώρες μετά την έκρηξη στο ορυχείο, στο κέντρο της πόλης, μιλούν από μόνα τους. Την προηγούμενη Τετάρτη, ένας σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού κλώτσησε και άσκησε βία σε συγγενή ενός εργάτη ο οποίος έχασε τη ζωή του στο ορυχείο του Σόμα. Λίγα λεπτά μετά, ο πρωθυπουργός Ερντογάν χαστούκισε πολίτη σε ένα σούπερ μάρκετ, στο οποίο βρήκε καταφύγιο αντιμετωπίζοντας οργισμένα πλήθη.

Σύμφωνα με τον κ. Γιεκτίν, η εικόνα ενός πρωθυπουργού ο οποίος ασκεί σωματική βία στους πολίτες του φυσικά και δεν εξυπηρετεί τα προεκλογικά σχέδια του ΑΚΡ. Κατά την άποψη του κ. Γιεκτίν, το ΑΚΡ παρουσιάζει την εικόνα ενός ακυβέρνητου καραβιού, το οποίο αδυνατεί να ξεπεράσει το μεγάλο «πολιτικό σοκ» που έχει προκαλέσει το δράμα στο ορυχείο της Μαγνησίας.

Η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση μετρά θετικές εντυπώσεις και επιχειρεί να εξασφαλίσει πολιτικά οφέλη. Τις επόμενες εβδομάδες, η αξιωματική αντιπολίτευση ενδέχεται να έρθει σε συμφωνία με το Κίνημα των Γκρίζων Λύκων για την ανάδειξη ενός κοινού υποψηφίου, ο οποίος θα εκφράζει τις θέσεις της κεμαλικής, εθνικιστικής και κοσμικής μερίδας της τουρκικής κοινωνίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει εστιάσει την προσοχή του σε βιογραφικά υποψηφίων και συνομιλεί με την ηγεσία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

Σε περίπτωση που το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ενώσει τις δυνάμεις του με το ΜΗΡ, το κουρδικό κίνημα ενδέχεται να είναι ο μοναδικός σύμμαχος του ΑΚΡ στις προεδρικές εκλογές. «Με τα σημερινά δεδομένα, το ΑΚΡ δεν πρόκειται να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο», τονίζει ο δημοσιογράφος Ορχάν Μπούρσαλι, ο οποίος παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στην τουρκική πρωτεύουσα εδώ και δεκαετίες. Κατά την άποψή του, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο Ερντογάν θα αναζητήσει τη συνεργασία των Κούρδων. «Οι Κούρδοι γνωρίζουν πολύ καλά αυτή την πραγματικότητα και επιχειρούν να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη για τον αγώνα τους. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν πιέζει την πρωθυπουργία για να αναπτύξει νέα δυναμική για τα σχέδια των Κούρδων», καταλήγει ο κ. Μπούρσαλι.