ΚΟΣΜΟΣ

Συλλήψεις πολιτικών στην Ταϊλάνδη

Συλλήψεις πολιτικών στην Ταϊλάνδη

Στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Ταϊλάνδη, δύο μόλις ημέρες από την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Πραγιούτ Τσαν-Οτσά, ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν τον έλεγχο της διακυβέρνησης του βασιλείου προκειμένου να μπει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που μαστίζει τη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από επτακόσιοι.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα λίγο μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ο στρατηγός Πραγιούτ τόνισε ότι ο στρατός αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας, προκειμένου να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό η τάξη και το κοινωνικό σύνολο να ζήσει με αγάπη και ηρεμία, όπως εξάλλου και για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική δομή. Επίσης ανακοίνωσε ότι από τις 10 μ.μ. μέχρι τις 5 π.μ. επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ απαγορεύονται και οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων. Επίσης εκπρόσωπος Τύπου του ταϊλανδικού στρατού ανακοίνωσε ότι όλα τα ραδιόφωνα και οι τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να διακόψουν το κανονικό τους πρόγραμμα και μπορούν να μεταδίδουν μόνο υλικό το οποίο έχει εγκριθεί από τον στρατό, ενώ εκδόθηκε εντολή προς τους διαδηλωτές, κυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς, να διαλυθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τηλεοπτικό διάγγελμα

Λίγο πριν από το τηλεοπτικό διάγγελμα του στρατηγού Πραγιούτ εκατοντάδες στρατιώτες περικύκλωσαν τη στρατιωτική λέσχη της Μπανγκόκ όπου πραγματοποιείτο η συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης και των ηγετών των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης που θα επέτρεπε τη λύση του αδιεξόδου και συνέλαβαν τον επικεφαλής τους, τον Σουτέπ Τογκσουμπάν πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης επί κυβέρνησης Δημοκρατικού Κόμματος. Παραμένει άγνωστο πόσοι άλλοι συνελήφθησαν. Τους τελευταίους μήνες, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση της εκλεγμένης κυβέρνησης της πρώην πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα και τον διορισμό μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων αλλά και τη διάλυση του διεφθαρμένου καθεστώτος Τακσίν Σιναουάτρα. Η αδελφή του Τακσίν, Γινγκλάκ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά της πριν από δύο εβδομάδες έπειτα από σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ωστόσο η κυβέρνησή της διατήρησε τον έλεγχο και διόρισε μεταβατικό πρωθυπουργό, κάτι που δεν αποδέχθηκαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, οι οποίοι απαίτησαν τον διορισμό ουδέτερου μεταβατικού πρωθυπουργού για να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο ηγέτης των αντικυβερνητικών διαδηλωτών Σουτέπ έλεγε στους συγκεντρωμένους ότι η «νίκη βρίσκεται προ των πυλών». Αλλωστε, επανειλημμένως είχαν ζητήσει την επέμβαση του στρατού. Την ίδια στιγμή, η αναγγελία του πραξικοπήματος έγινε δεκτή με οργή από τους φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές του Ενωμένου Μετώπου για τη Δημοκρατία, που είναι γνωστοί και ως «Κόκκινοι» λόγω του χρώματος του πουκαμίσου που φορούν, και οι οποίοι ορκίστηκαν «αντίποινα». Τα προηγούμενα χρόνια, λύση στις πολιτικές διαμάχες έδινε ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ, ο οποίος σήμερα είναι 86 ετών. Αλλωστε ο στρατηγός Πραγιούτ υπογράμμισε στο διάγγελμά του ότι το παλάτι «δεν έχει καμία εμπλοκή στην παρούσα αντιπαράθεση και ότι ο στρατός θα προστατεύσει τη μοναρχία και τον βασιλιά».