ΚΟΣΜΟΣ

«Θρίαμβος» του Ρέντσι στην Ιταλία

«Θρίαμβος» του Ρέντσι στην Ιταλία

«Θρίαμβο» του πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι χαρακτηρίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ιταλία.

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» λαμβάνει το 40,8% των ψήφων, ενώ δεύτερη πολιτική δύναμη είναι το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλλο, με ποσοστό 21,2% και διαφορά που αγγίζει σχεδόν τις είκοσι μονάδες.

Η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξασφαλίζει το 16,8% με πτώση δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2013.

Η Λέγκα του Βορρά λαμβάνει ποσοστό 6,2%, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο το 4,4% και το ψηφοδέλτιο «η 'Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» το 4%.

Όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις (το δεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, οι οικολόγοι, η κεντρώα Ευρωπαϊκή Επιλογή) δεν εκλέγουν ευρωβουλευτές, διότι, ως γνωστόν, ο ιταλικός νόμος θέτει το όριο του 4% των ψήφων για είσοδο στην Ευρωβουλή.

Ο Μπέπε Γκρίλλο δεν έκανε επίσημες δηλώσεις. Πριν λίγο, όμως, εξερχόμενος της κατοικίας του, κοίταξε τους δημοσιογράφους και με σαφή κίνηση ‘έδειξε ότι νιώθει σαν να τον μαχαίρωσαν στην καρδιά.
 

Ρέντσι: «Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία, θα βγούμε όλοι μαζί από την κρίση»

«Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία στην διάθεσή μας», εκτίμησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης.

«Η Ιταλία απέδειξε ότι είναι πιο ισχυρή από τους φόβους και οι αλλαγές, τώρα, θα εφαρμοστούν με πιο γοργά βήματα», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο «το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να θεωρηθεί…ένα μήνυμα ελπίδας», ενώ πλέον θέτει ως «κύριο στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας», όπως πρόσθεσε.

Ο Ματέο Ρέντσι πρόσθεσε ότι θέλει να φτάσει μέχρι την 1η Ιουλίου, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης «με αίσθημα ευθύνης, με ακρίβεια».

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ο 39χρονος πρωθυπουργός της Ιταλίας θέλησε να τους συμβουλέψει «να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το κοινοβούλιο για τα σόου τους, διότι, με τον τρόπο αυτό, κινδυνεύουν να χάσουν τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους» και να «καταθέσουν ουσιαστικές προτάσεις».

«Δεν θέλω να δημιουργήσω άξονα της Ιταλίας με την Γερμανία κατά της Γαλλίας. Είναι σαφέστατα ένα ευαίσθητο θέμα. Ή βγαίνουμε όλοι μαζί από την παρούσα κατάσταση, ή καμία χώρα δεν θα καταφέρει μόνη της να σωθεί» τόνισε ο Ρέντσι.

«Όλες τις φορές που μίλησα με την (καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα) Μέρκελ διαπίστωσα ότι την χαρακτηρίζει μια ξεκάθαρη βούληση για κοινή αντιμετώπιση της κρίσης από μέρους όλων των χωρών μελών», ανέφερε ο Ρέντσι δηλώνοντας «περήφανος που η Ιταλία κατάφερε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας».