ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο αποκλείει την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία μετά τη νίκη του Ποροσένκο

Το Κρεμλίνο αποκλείει την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία μετά τη νίκη του Ποροσένκο

Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, όπως επιθυμεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο είναι ένα θέμα "εκτός συζήτησης" για τη Ρωσία, αφού η χερσόνησος αυτή αποτελεί πλέον τμήμα του ρωσικού εδάφους, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

 "Η Κριμαία είναι μια περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η επιστροφή της στην Ουκρανία αποκλείεται", είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti. Ο φιλοδυτικός, πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας την Κυριακή από τον πρώτο γύρο έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι η Κριμαία "ήταν και θα παραμείνει ουκρανική" και ότι αυτό είναι "αδιαπραγμάτευτο".

 Η χερσόνησος προσαρτήθηκε τον Μάρτιο από τη Ρωσία, μετά από ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, η οργάνωση και τα αποτελέσματα του οποίου αμφισβητούνται από το Κίεβο και τη Δύση. Ο Ρώσος πρωθυπουργός πήγε μάλιστα στην Κριμαία την Κυριακή και μοίρασε ρωσικά διαβατήρια στους κατοίκους. Η Μόσχα δηλώνει "έτοιμη για διάλογο με τον Πέτρο Ποροσένκο", χωρίς όμως να διευκρινίζει εάν θεωρεί νόμιμο τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας.