ΚΟΣΜΟΣ

Ο εφιάλτης και η μάταιη μάχη των γονέων ενός μακελάρη

Ο εφιάλτης και η μάταιη μάχη των γονέων ενός μακελάρη

Ηταν Παρασκευή βράδυ όταν οι γονείς του Ελιοτ Ρότζερ, του νεαρού φοιτητή που σκότωσε έξι ανθρώπους προτού αυτοκτονήσει, άνοιξαν το μανιφέστο των 140 σελίδων που μόλις τους είχε αποστείλει με ηλεκτρονική επιστολή. Μέσα στο κείμενο ξεδιπλώνονταν τα σχέδιά του για δολοφονίες αλλά και τη δική του αυτοκτονία. Φοβισμένοι και ανήσυχοι, καλέσαν το κέντρο άμεσης ανάγκης και στη συνέχεια προσπάθησαν να φτάσουν όσο γρηγορότερα μπορούσαν στην Ισλα Βίστα της Καλιφόρνιας, με ξεχωριστά αυτοκίνητα, προκειμένου να τον σταματήσουν.

Ομως, ήταν ήδη πολύ αργά. Οταν έφτασαν, ο νεαρός είχε ήδη ολοκληρώσει τα σκοτεινά του σχέδια.

Οπως λέει ένας φίλος της οικογένειας, η μητέρα του νεαρού, η Λι Τσιν, άνοιξε το μέιλ από τον γιο της στις 21.17 της Παρασκευής, δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει το φονικό. Μόλις διάβασε τις τέσσερις πρώτες γραμμές, πήγε στο YouTube όπου βρήκε το βίντεο που είχε αναρτήσει ο γιος της την προηγούμενη ημέρα και στο οποίο ορκιζόταν εκδίκηση. Αμέσως τηλεφώνησε στον πρώην σύζυγό της και στη συνέχεια κάλεσε το κέντρο άμεσης ανάγκης. Και οι δύο γονείς προσπάθησαν να φτάσουν όσο γρηγορότερα γινόταν στην Ισλα Βίστα. Φτάνοντας έμαθαν τι είχε συμβεί.

Πολλοί μαρτυρούν ότι ο Ελιοτ Ρότζερ επιδείκνυε επί χρόνια αλλόκοτη συμπεριφορά. Ενας γείτονάς του στη Ισλα Βίστα λέει ότι ο Ρότζερ δεν ήθελε να συμμετέχει σε δραστηριότητες με τους συνομηλίκους του. Μία ημέρα -θυμάται ο γείτονάς του- είχε επιστρέψει στο σπίτι αιμόφυρτος ύστερα από έναν καβγά σε ένα μπαρ. Οπως αναφέρει στο μανιφέστο του, εκείνη τη νύχτα προσπαθούσε να σπρώξει από ένα σκαλοπάτι όποια γυναίκα βρισκόταν μπροστά του προκαλώντας καβγά, που είχε ως αποτέλεσμα να ξυλοκοπηθεί από άνδρες που τις συνοδεύαν. Χρειάστηκαν ώρες για να ηρεμήσει μετά το επεισόδιο, ενώ όλο το βράδυ επαναλάμβανε «θα τους σκοτώσω, θα τους σκοτώσω και θα σκοτωθώ».

Το απόγευμα της Παρασκευής, λίγη ώρα πριν από το μακελειό, ο νεαρός πλησίασε σε πιτσαρία κοντά στο σπίτι του, στάθηκε στην είσοδο και κοιτούσε επίμονα την κοπέλα που βρισκόταν στο εσωτερικό της κουζίνας. «Τον ρώτησα επανειλημμένως αν χρειάζεται βοήθεια. Δεν απαντούσε, αλλά μόνο με κοίταζε», λέει η εικοσάχρονη Αλι Κιούμπι.

Στην πραγματικότητα, ο Ρότζερ σχεδίαζε την «Ημέρα της Εκδίκησης», όπως την αποκαλεί στο μανιφέστο του, επί τουλάχιστον τρία χρόνια, από την ημέρα που μετακόμισε σε ένα μικρό διαμέρισμα με δύο συνοίκους. Αυτή, άλλωστε, ήταν η πρώτη φορά που έμενε μακριά από την οικογένειά του. Είχε φτάσει εκεί ελπίζοντας να ξεφύγει από τις διαρκείς ερωτικές απορρίψεις που τον ταλαιπώρησαν στην εφηβεία του. Παρακολουθώντας, όμως, τα ευτυχισμένα ζευγαράκια που περπατούσαν στους δρόμους της πανεπιστημιούπολης, οι σκέψεις του μεταβλήθηκαν. Δεν ήθελε πια να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή, αλλά να πάρει την εκδίκησή του.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω πως όλα πήγαιναν στραβά», γράφει ο 22χρονος λίγη ώρα προτού μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τους δύο συνοίκους του τους οποίους χαρακτηρίζει «αηδιαστικούς».

Ο δράστης είχε σχεδιάσει το μακελειό με κάθε λεπτομέρεια. Επισκεπτόταν τακτικά σκοπευτήριο και προμηθεύτηκε τρία ημιαυτόματα όπλα (μήπως και τα δύο πρώτα πάθουν εμπλοκή) από διαφορετικά καταστήματα. Πολλές φορές όρισε και ανέβαλε την «Ημέρα της Εκδίκησης». Κάποια στιγμή θέλησε να υλοποιήσει τα σχέδιά του ανήμερα το Χαλοουίν του 2012, αλλά τελικά το ματαίωσε επειδή πίστευε ότι εκείνη την ημέρα θα ήταν περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους.