ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Στον αρχηγό των φλαμανδών εθνικιστών η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Βέλγιο: Στον αρχηγό των φλαμανδών εθνικιστών η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου ανέθεσε σήμερα στο φλαμανδό εθνικιστή αυτονομιστή ηγέτη Μπαρτ Ντε Βεβέρ να ηγηθεί συνομιλιών για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, παρόλο που οι πιθανότητές του να καταφέρει τα γαλλόφωνα κόμματα να συνεργασθούν μαζί του μοιάζουν περιορισμένες.

Το κόμμα Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) του Ντε Βεβέρ ήταν ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, εξασφαλίζοντας το ένα τρίτο των ψήφων στη φλαμανδόφωνη περιοχή της Φλάνδρας, την ανεξαρτητοποίηση της οποίας από το Βέλγιο θέλει το κόμμα.

"Ο βασιλιάς του ανέθεσε να εκτιμήσει κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να σχηματισθεί γρήγορα μια κυβέρνηση. Ο κ. Ντε Βεβέρ αποδέχθηκε την αποστολή", αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τα βασιλικά ανάκτορα του Βελγίου.

Το N-VA ήταν ήδη από τις εκλογές του 2010 το ισχυρότερο κόμμα του Βελγίου, αλλά το αίτημά του να δοθούν περισσότερες εξουσίες στις περιφέρειες της χώρας οδήγησε σ' ένα αδιέξοδο-ρεκόρ 18 μηνών και το κόμμα στην αντιπολίτευση.

Ο Ντε Βεβέρ θα πρέπει τώρα να πείσει να συνεργασθούν μαζί του τουλάχιστον δύο κόμματα στη γαλλόφωνη Βαλονία. Ο στόχος αυτός δεν θα είναι εύκολος, είχε παραδεχθεί ήδη από το βράδυ της Κυριακής ο αρχηγός των φλαμανδόφωνων εθνικιστών.

Το Ρόιτερς επισημαίνει πως ο βασιλιάς δεν έδωσε στον Ντε Βεβέρ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο ρόλος του είναι να διαπιστώσει ποιος συνασπισμός μπορεί να συνεργασθεί μαζί του.

Ο Μπαρτ Ντε Βεβέρ, ο οποίος ουδέποτε ως τώρα έχει συμμετάσχει σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση, έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως προτιμά ένα συνασπισμό της δεξιάς με τους χριστιανοδημοκράτες του CD&V και/ή τους φιλελευθέρους του Open VLD, από την πλευρά των ολλανδοφώνων. Αυτά τα δύο κόμματα, μέλη του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν ως τώρα αρκεσθεί να δηλώσουν πως θα ακούσουν τις προτάσεις του N-VA.