ΚΟΣΜΟΣ

Κορίτσι γέννησε η Σουδανή θανατοποινίτισσα

Κορίτσι γέννησε η Σουδανή θανατοποινίτισσα

Ενα κοριτσάκι έφερε στον κόσμο στις φυλακές όπου κρατείται η νεαρή Σουδανή που καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού επειδή ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, σύμφωνα με πληροφορίες Δυτικού διπλωμάτη αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας. Η νέα μητέρα, η Μίριαμ Γιαχία Ιμπραήμ Ισάγκ, 27 ετών, και το μωρό φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους.

Η 27χρονη γυναίκα καταδικάστηκε στις 15 Μαΐου σε θάνατο δι’ απαγχονισμού βάσει του μουσουλμανικού νόμου, της σαρία, που ισχύει στο Σουδάν από το 1983 και απαγορεύει την αλλαγή θρησκεύματος. Ειδικότερα, το δικαστήριο του Σουδάν έκρινε ότι ο γάμος της γυναίκας με ένα χριστιανό είναι άκυρος και η ίδια ένοχη για «αποστασία» και μοιχεία και καταδικάστηκε σε εκατό βουρδουλιές και θάνατο.

Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η μητέρα της ήταν χριστιανή από την Αιθιοπία και ο πατέρας της μουσουλμάνος, αλλά από τα έξι χρόνια της ανατράφηκε ως χριστιανή επειδή ο πατέρας εγκατέλειψε το σπίτι, ενώ αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει. Η καταδίκη της προκάλεσε παγκόσμιο σάλο και μέχρι στιγμής συγκεντρώθηκαν 700.000 υπογραφές που στηρίζουν την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή της.

Παρά την καλή κατάσταση της υγείας της μητέρας και του νεογνού, ο Δυτικός διπλωμάτης που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του τόνισε ότι «το να γεννάς μέσα στις φυλακές, σίγουρα δεν είναι το καλύτερο μέρος τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους».

Ο σύζυγός της γυναίκας, που είναι χριστιανός, δεν σχολίασε την εξέλιξη. Η Ιμπραήμ κρατείται στη γυναικεία φυλακή του Ομντουρμάν με το πρωτότοκο παιδί της, ένα αγοράκι είκοσι μηνών. Σύμφωνα με τον Μανάρ Ιντρις της Διεθνούς Αμνηστίας, οι συνθήκες στις φυλακές όπου κρατείται η γυναίκα και τα παιδιά της δεν είναι τόσο κακές, αλλά εκφράζονται ανησυχίες επειδή οι κρατούμενες φέρουν αλυσίδες στα πόδια. Η ίδια η Ιμπραήμ, μάλιστα, είχε παραπονεθεί στους δικηγόρους της ότι οι αλυσίδες την πονάνε και δυσχεραίνουν την κίνηση.

Η βρετανική κυβέρνηση κατήγγειλε τις καταδίκες και τις ποινές ως βάρβαρες, ενώ ανησυχία για την εξέλιξη εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.