ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Διαβουλεύσεις για τις μελλοντικές προτεραιότητες

ΕΕ: Διαβουλεύσεις για τις μελλοντικές προτεραιότητες

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν χθες βράδυ διαβουλεύσεις για τις μελλοντικές «προτεραιότητες» της ΕΕ και για τις υποψηφιότητες για την ηγεσία των ευρωπαϊκών οργάνων, ενώ συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν την ατζέντα της ΕΕ μετά το «ισχυρό μήνυμα» που έστειλαν οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι στο τέλος της συνόδου κορυφής.

Δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές που έδειξαν άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, ο Ρομπέι δήλωσε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ανέθεσαν την «αποστολή» να διεξαγάγει διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες όταν αυτές συγκροτηθούν» όπως και με τους ίδιους.

Οι διαβουλεύσεις θα αφορούν «τις υποψηφιότητες» αρχίζοντας από αυτήν του προέδρου της Κομισιόν και τις «προτεραιότητες» για την προσεχή πενταετία, δήλωσε στο τέλος ενός δείπνου διάρκειας τεσσάρων ωρών μεταξύ των 28 στις Βρυξέλλες.

Ο Ρομπέι υπογράμμισε ότι συναντήθηκε με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και υποψήφιο του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι ο βαν Ρομπέι πρέπει να «διερευνήσει αν υπάρχει η δυνατότητα επίτευξης πλειοψηφίας στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο». «Θα ελέγξει αν υπάρχουν αυτές οι δύο πλειοψηφίες και αν αυτό δεν συμβαίνει, θα επανέλθει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Όσον αφορά τις προτεραιότητες, ο Ρομπέι αναφέρθηκε στην «ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τις θέσεις εργασίας», «τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης», την καταπολέμηση της «κλιματικής αλλαγής», το σχέδιο μιας «ένωσης ενέργειας» και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Η χθεσινή σύνοδος κορυφής ήταν μια πρώτη ευκαιρία για τους ηγέτες όλων των χωρών μελών να συζητήσουν για την πορεία τους προς τα εμπρός, μετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το BBC, oι μεταρρυθμίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν λιγότερη ρύθμιση και λιγότερη έμφαση στην οικονομική πολιτική της λιτότητας, όπως και μέτρα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας της προκειμένου να αμβλυνθεί η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων.

Ο Ρομπέι δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών έδειξαν ένα «μίγμα συνέχειας και αλλαγής» και ότι το ευρωσκεπτικιστικό μήνυμα των ψηφοφόρων ήταν «στο επίκεντρο» των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών.

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση στις Βρυξέλλες ήταν «μια πρώτη χρήσιμη συζήτηση» και ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν η οικονομία να τεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας της ΕΕ.

«Οι φωνές των ευρωσκεπτικιστών εισακούστηκαν από το εκλογικό σώμα, είναι μια ένδειξη ότι οι πολίτες δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η Ευρώπη».

«Καθώς η Ένωση εξέρχεται από τη χρηματοπιστωτική κρίση, χρειάζεται μια θετική ατζέντα για την ανάπτυξη», τόνισε ο Ρομπέι.

Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του ζήτησε από την Ευρώπη «να δώσει προσοχή» στη Γαλλία μετά την «επώδυνη» όπως τη χαρακτήρισε ήττα των Σοσιαλιστών από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε χαρακτήρισε «φασιστικό» απέσπασε το 25% των ψήφων, ωθώντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάντ στην τρίτη θέση.

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την εντολή που έλαβε από τους ψηφοφόρους για να προασπίσει τη Γαλλία και ότι θα πολεμήσει «τρελά μέτρα, όπως το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών».

Μιλώντας μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ο Ολάντ δήλωσε ότι η νίκη του Εθνικού Μετώπου ήταν «τραυματική για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Η Γαλλία δεν μπορεί να ζει απομονωμένη, τρομαγμένη. Το μέλλον της είναι στην Ευρώπη», δήλωσε.

Σύμφωνα με το ΒΒC, η διαδικασία για την επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προκαλέσει διαφωνίες σε σχέση με τις ερμηνείες της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι δήλωσε ότι, ενώ δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ρομπέι αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεών του με τις πολιτικές ομάδες και τους αρχηγούς των χωρών μελών μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες. «Η διαδικασία θα είναι σύντομη», τόνισε ο Κένι.