ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία: Χωρίς στέγη 80.000 άνθρωποι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Βοσνία: Χωρίς στέγη 80.000 άνθρωποι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Οι εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν τον Μάιο τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατέστρεψαν 7500 κατοικίες και περίπου 80.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τώρα είναι σε καθεστώς εκτοπισμένων ατόμων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία ανάλυσης του υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προσφύγων της χώρας.

Ο υφυπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προσφύγων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μάριο Νέναντιτς, δήλωσε ότι τις πρώτες μέρες των πλημμυρών ο αριθμός των εκτοπισμένων ήταν πολύ μεγαλύτερος και ότι εκτιμάται πως μετά τη φυσική καταστροφή που έπληξε τη χώρα, 80.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη, επειδή τα σπίτια τους έχουν υποστεί τέτοιες ζημιές που είναι αδύνατο να κατοικηθούν.

Στη χειρότερη κατάσταση είναι οι κάτοικοι, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν από τα νερά ή χάθηκαν από κατολισθήσεις.

«Περίπου 7500 οικογένειες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Περίπου 2500 άνθρωποι βρίσκονται σε συλλογικά κέντρα» ανέφερε ο κ. Νέναντιτς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο.

Η επίλυση του προβλήματος των ανθρώπων που έμειναν χωρίς σπίτια εξαιτίας των πλημμυρών αναμένεται να είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα στη διάσκεψη δωρητών που θα είναι αφιερωμένη στην ανασυγκρότηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανήγγειλε ότι η διάσκεψη δωρητών ενδέχεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο, επειδή έως τις 18 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών, η οποία θα γίνει με τη μεθοδολογία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Βοσνία, Ρον βαν Ρούντεν επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του οργανισμού να παράσχει οικονομική βοήθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας.

«Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει σημαντική βοήθεια για να ξεπεραστούν οι συνέπειες από τις πλημμύρες» ανέφερε ο κ. Βαν Ρούντεν και εξήγησε ότι αυτό θα σημάνει και αλλαγή των όρων της τρέχουσας συμφωνίας χρηματοδότησης αμέσου ετοιμότητας (stand-by) του 2012, βάσει της οποίας η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έλαβε δάνειο 420 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή των νέων δόσεων του δανείου είχε σταματήσει πριν από τις πλημμύρες, επειδή οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν εφάρμοσαν ορισμένες από τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν, όπως την εισαγωγή ενιαίου ειδικού φόρου κατανάλωσης για τον καπνό και τα προϊόντα καπνού, με τον οποίο θα διασφάλιζαν πρόσθετα έσοδα στον προϋπολογισμό.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βοσνίας, Κεμάλ Κόζαριτς την Τρίτη δήλωσε ότι από τον κ. Βαν Ρούντεν έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η καταβολή θα αρχίσει ως πρόσθετη βοήθεια, οπότε η χώρα τον Ιούνιο πρέπει να υπολογίζει στο ποσό των 200 εκ. ευρώ από το ΔΝΤ και ότι το 50% του ποσού θα διατεθεί για βοήθεια στην αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες.

Διοργάνωση διάσκεψης δωρητών αναμένει ο πρόεδρος της Σερβίας

Την προσδοκία ότι πολύ σύντομα θα διοργανωθεί διεθνής διάσκεψη δωρητών από τη Γαλλία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο τη συγκέντρωση βοήθειας στους πληγέντες στη Σερβία, στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και στην Κροατία από τις καταστροφικές πλημμύρες, εξέφρασε ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, ο οποίος συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα την κατάσταση στο Κόσοβο, τόνισε ότι συζήτησαν πολλά θέματα, ότι ένα από αυτά ήταν το Κόσοβο, αλλά και οι καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία.

Ο κ. Νίκολιτς υπογράμμισε ότι ο Μπαν Κι-Μουν ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για τις πλημμύρες, ωστόσο του περιέγραψε λεπτομερέστερα τη συνολική κατάσταση, πώς προκλήθηκε και πως με την εξαιρετική αλληλεγγύη των πολιτών που ακολούθησαν τις οδηγίες της σερβικής κυβέρνησης, σε μεγάλο βαθμό εξαλείφθηκαν απρόβλεπτες συνέπειες «ενδεχομένως ολέθριες, από τις οποίες ποτέ η χώρα δεν θα μπορούσε να ανακάμψει».

«Του μετέφερα την ιδέα που διατύπωσα στον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ να διοργανωθεί διάσκεψη δωρητών, στην οποία και οι τρεις χώρες, βάσει του ποσοστού των ζημιών από τις πλημμύρες που θα αποτιμηθεί, θα συμμετάσχουν στην κατανομή της οικονομικής βοήθειας που θα συγκεντρωθεί και έτσι θα αποδείξουμε ότι συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της πρώην Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων σε πολύ πιο σοβαρά θέματα» τόνισε ο κ. Νίκολιτς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με ικανοποίηση αποδέχθηκε την ιδέα και είπε ότι θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Ο κ. Νίκολιτς αναφέρθηκε και στις επικείμενες εκλογές στο Κόσοβο, υποστηρίζοντας ότι η Πρίστινα έκανε πολλά για να προκαλέσει τους Σέρβους να μην προσέλθουν στις κάλπες και ανέφερε ως παραδείγματα τις αναγγελίες περί συγκρότησης στρατού του Κοσόβου και ότι στα ψηφοδέλτια είναι τυπωμένος ο θυρεός του Κόσοβου.