ΚΟΣΜΟΣ

Ζαν Άσελμπορν: «Αξιολύπητη η στάση των ηγετών της Ε.Ε. έναντι του Γιούνκερ»

Ζαν Άσελμπορν: «Αξιολύπητη η στάση των ηγετών της Ε.Ε. έναντι του Γιούνκερ»

Για παθητική στάση και υποχώρηση στις απαιτήσεις της Βρετανίας κατηγορεί τους ηγέτες της Ε.Ε. ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου. Αναφερόμενος σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο στο θέμα διορισμού του νέου προέδρου της Κομισιόν, ο Ζαν Άσελμπορν κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι αρνείται να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, που ανέδειξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως το ισχυρότερο.

Αναφέρθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι οι ηγέτες του ΕΛΚ, μεταξύ των οποίων και η Αγκελα Μέρκελ, όχι όμως και ο Κάμερον, αν και αρχικά έδωσαν το χρίσμα στον Γιούνκερ ως τον υποψήφιό τους, τελικά ανακοινώθηκε δια στόματος της γερμανίδας καγκελαρίου ότι υπάρχουν κι άλλοι εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου «που μπορούν να κάνουν τη δουλειά».

«Ο Κάμερον είναι ξεκάθαρα εναντίον του Γιούνκερ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επειδή δεν είναι ενωμένο, τον διευκόλυνε 100%» δήλωσε ο Άσελμπορν στον ραδιοφωνικό σταθμό  Deutschlandfunk. Χαρακτήρισε μάλιστα το αποτέλεσμα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ως «απογοητευτικό, που αγγίζει τα όρια του αξιολύπητου».

Αν και το ΕΛΚ κέρδισε τις εκλογές και θα καταλάβει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο ΕΚ επί του συνόλου των 751, υπολείπεται κατά 150 του αριθμού που θα χρειαζόταν για να αποκτήσει την πλειοψηφία στο σώμα αυτό, πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα χρειαστεί την υποστήριξη και άλλων πολιτικών ομάδων προκειμένου να επιτύχει τον διορισμό του υποψηφίου του.