ΚΟΣΜΟΣ

«Η δεξιά πληρώνει τους λογαριασμούς της»: Ο γαλλικός Τύπος για τις ανακατατάξεις στο UMP

«Η δεξιά πληρώνει τους λογαριασμούς της»: Ο γαλλικός Τύπος για τις ανακατατάξεις στο UMP

«Μια τρόικα στο προσκέφαλο του UMP» είναι ο τίτλος στο σχετικό δημοσίευμα Της Φιγκαρό, που συνοδεύεται από φωτογραφία των τριών πρώην πρωθυπουργών, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζυπέ, οι οποίοι ανέλαβαν συλλογικά τη διεύθυνση του κόμματος, έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, που θα διεξαχθεί το συνέδριο.

«Η δεξιά πληρώνει τους λογαριασμούς της» τονίζει η «Λιμπερασιόν». «Η πτώση» γράφει η Λε Παριζιέν, με φωτογραφία του Κοπέ, ενώ η οικονομική Λεζ Εκό σημειώνει: «Το UMP γυρίζει τη σελίδα Κοπέ στην προσπάθειά του να ανασυνταχθεί».

«UMP, το ανεστραμμένο πτώμα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της συντηρητικής Οπινιόν, που υπογραμμίζει στον υπότιτλο πως «πρέπει να γίνουν όλα εξ αρχής».

Παρά το αίσθημα απόγνωσης για τα πεπραγμένα του χθες, ο συντηρητικός Τύπος θέλει να αισιοδοξεί ότι δίνεται σήμερα μια ευκαιρία στο κόμμα να στηθεί σε νέες βάσεις. «Παραδόξως» γράφει η Οπινιόν, «ίσως είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει (το κόμμα) από την αρχή, με μια λευκή σελίδα, […] ξεκαθαρίζοντας, όμως, δυο βασικά θέματα: την αρχηγία του κόμματος και την ιδεολογία».

Σύμφωνα με την Οπινιόν, ο νέος αρχηγός έχει να συμφιλιώσει «αυτούς που θέλουν ανοιχτή οικονομία και χώρα, με αυτούς που θέλουν μεγαλύτερη προστασία. Αυτούς που θέλουν μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, με αυτούς που θέλουν να της μειώσουν τις εξουσίες».

Στην ανάγκη «Ξαναχτίσματος» αναφέρεται και το κύριο άρθρο της Φιγκαρό, σημειώνοντας πόσο κοντά πέρασε το κόμμα, από τον κίνδυνο να «εκραγεί». Το θέμα της αρχηγίας είναι το πρώτο που θα πρέπει να  διευκρινισθεί, κατά τη Φιγκαρό, η οποία καλεί τον Νικολά Σαρκοζί να σταματήσει «να καλλιεργεί σασπένς» για τις προθέσεις του. «Θα πρέπει να μιλήσει ξεκάθαρα στην πολιτική
του οικογένεια, πριν από το συνέδριο του Οκτωβρίου. Να ξεκαθαρίσει εάν θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές του 2017 και εάν αποδέχεται να συμμετάσχει στις προκριματικές του κόμματος […] Εάν το UMP θέλει να ανοικοδομηθεί εκ νέου, θα πρέπει να ξέρει» υπογραμμίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Την επείγουσα ανάγκη ιδεολογικού ξεκαθαρίσματος για τη δημοκρατική δεξιά, υπογραμμίζει και η Λιμπερασιόν, θυμίζοντας παράλληλα και τις ευθύνες που φέρει ο Νικολά Σαρκοζί για τη σημερινή κατάσταση του κόμματος.

Ο διορισμός των τριών πρώην πρωθυπουργών στη διεύθυνση δεν επαρκεί, το UMP βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο. Η αποπομπή του Ζαν Φρανσουά Κοπέ θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για ριζικές αλλαγές. Θα πρέπει να καθορισθεί η πολιτική γραμμή και κυρίως να ξεκαθαρισθούν οι σχέσεις με την άκρα δεξιά.

Η δημοκρατική δεξιά θα πρέπει να αποσπάσει το δεξιό ριζοσπαστικό της άκρο […] διαφορετικά, η Μαρίν Λεπέν θα συνεχίσει να ευημερεί επωφελούμενη από την αργή αγωνία του UMP» λέει η Λιμπερασιόν.

Σχετικά με τις ευθύνες του Νικολά Σαρκοζί για την ιδεολογική σύγχυση στην οποία βρίσκεται σήμερα το κόμμα, η Λιμπερασιόν εξηγεί: «Ο Νικολά Σαρκοζί είναι το σύμβολο της πολιτικής και ηθικής παρακμής του κόμματος. Είναι το σύμβολο των παραπτωμάτων του (κόμματος), όταν ο ίδιος ξεκίνησε τις συζητήσεις για την εθνική ταυτότητα και όταν στήριξε την εκστρατεία του, το 2012, στη
θεματολογία της άκρας δεξιάς. Είναι, επίσης, το σύμβολο της διαπλοκής και της περιφρόνησης του κράτους, πράγμα που φαίνεται από την πλειάδα των δικαστικών υποθέσεων, στις οποίες αναφέρεται το όνομά του, έως τις τελευταίες αποκαλύψεις της υπόθεσης Bygmalion περί εικονικών τιμολογίων για την εκστρατεία του το 2012» καταλήγει η Λιμπερασιόν.