ΚΟΣΜΟΣ

Ταμείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προανήγγειλε ο Ομπάμα

Ταμείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προανήγγειλε ο Ομπάμα

Την δημιουργία ταμείου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προανήγγειλε ο Μπαράκ Ομπάμα, σε ομιλία του στη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ, στη Νέα Υόρκη.

"Σήμερα, καλώ το Κογκρέσο να υποστηρίξει (την πρόταση) για ένα νέο εταιρικό ταμείο κατά της τρομοκρατίας, με κεφάλαια έως και 5 δισ. δολάρια. Κάτι τέτοιο θα μας επιτρέψει να εκπαιδεύουμε, να ενισχύουμε τις δυνάμεις και να διευκολύνουμε το έργο των συμμαχικών χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή", εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Οι πόροι αυτοί θα μας δώσουν την αναγκαία ευελιξία για να εκπληρώσουμε διάφορες αποστολές, όπως είναι η εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Υεμένης που έχουν περάσει στην αντεπίθεση απέναντι στην Αλ Κάιντα, η υποστήριξη της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στη Σομαλία, η δουλειά των Ευρωπαίων συμμάχων για την συγκρότηση των δυνάμεων ασφαλείας και μιας συνοριοφυλακής στη Λιβύη ή ακόμη και η βοήθεια στις γαλλικές (στρατιωτικές) επιχειρήσεις στο Μαλί", συνέχισε.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει την αμερικανική βοήθεια προς τη συριακή αντιπολίτευση που μάχεται σε δύο μέτωπα, εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και εναντίον των εξτρεμιστών ισλαμιστών. "Θα συνεργαστώ με το Κογκρέσο για να αυξήσουμε την υποστήριξη προς εκείνους που αντιπροσωπεύουν την καλύτερη εναλλακτική λύση απέναντι στους τρομοκράτες και έναν βάναυσο δικτάτορα", σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι μαζί με τις συμμαχικές ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες θα συνεχίσει να πιέζει προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει στρατιωτική λύση που θα μπορούσε να απαλείψει την οδύνη στο εγγύς μέλλον".

"Ως πρόεδρος, αποφάσισα να μην στείλω αμερικανικά στρατεύματα σ' αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο και πιστεύω ότι ήταν η σωστή απόφαση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βοηθήσουμε τον συριακό λαό να αγωνιστεί ενάντια σε έναν δικτάτορα που βομβαρδίζει και πεθαίνει στην πείνα τον λαό του", είπε, υπογραμμίζοντας ότι βοηθώντας την αντιπολίτευση οι ΗΠΑ "περιορίζουν επίσης τον αριθμό των εξτρεμιστών που βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο χάος". Όπως είπε, θέλει επίσης να παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια στις γειτονικές χώρες, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τουρκία και το Ιράκ, που φιλοξενούν σημαντικό αριθμό Σύρων προσφύγων στο έδαφός τους.

Στην ομιλία του ο Ομπάμα επέμεινε ότι για όλα τα προβλήματα δεν υπάρχει κατ' ανάγκη μια "στρατιωτική λύση", αναφερόμενος στον "πειρασμό" να εμπλέκεται "βεβιασμένα" η χώρα σε συγκρούσεις. "Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ορισμένα από τα λάθη που μας στοίχισαν περισσότερο δεν προήλθαν από τη συγκρατημένη στάση που τηρήσαμε αλλά από τη θέλησή μας να ριχτούμε σε στρατιωτικές περιπέτειες χωρίς να σκεφτούμε όλες τις συνέπειες", υποστήριξε.

"Η Αμερική πρέπει να δείχνει τον δρόμο στη διεθνή σκηνή. Αν δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα το κάνει κανείς. Ο στρατός είναι και θα είναι πάντοτε η ραχοκοκαλιά της ηγεσίας. Όμως μια αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να είναι η μόνη –ή η πρώτη– επιλογή της ηγεσίας μας σε κάθε περίπτωση. Επειδή διαθέτουμε το καλύτερο σφυρί, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να βλέπουμε κάθε πρόβλημα σαν καρφί", έσπευσε να προσθέσει ο Ομπάμα.

Απευθυνόμενος στους τελειόφοιτους της στρατιωτικής ακαδημίας ο Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν μονομερώς στρατιωτικές δυνάμεις στην περίπτωση που απειλούνται Αμερικανοί ή αν κινδυνεύει η ασφάλεια κάποιας συμμαχικής χώρας οπουδήποτε στον κόσμο.