ΚΟΣΜΟΣ

Διάλυση καταυλισμού μεταναστών

Διάλυση καταυλισμού μεταναστών

ΚΑΛΕ. Με μεγάλη αστυνομική επιχείρηση άρχισε χθες τα ξημερώματα η προαναγγελθείσα διάλυση του αυτοσχέδιου καταυλισμού παράτυπων μεταναστών στο γαλλικό λιμάνι του Καλέ στη Μάγχη.

Η ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων συνέβαλε στην επιτυχία της πρώτης φάσης, που εκτυλίχθηκε με ηρεμία, παρότι ο καταυλισμός στεγάζει περισσότερους από 650 ανθρώπους. Οι αστυνομικοί, συνοδευόμενοι από Σύρους και Αφγανούς διερμηνείς, ερεύνησαν κάθε μία σκηνή και παράπηγμα, προτού δώσουν την εντολή κατεδάφισης στα εκσκαπτικά μηχανήματα, υπό τον ήχο των διαμαρτυριών και συνθημάτων από τους συγκεντρωμένους ακτιβιστές.

«Δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν συλλήψεις, εφόσον οι ακτιβιστές δεν προκαλέσουν εξέγερση», είπε ο περιφερειάρχης του Πα-ντε-Καλέ, Ντενίς Ρομπέν, που πρότεινε τη μεταστέγαση των μεταναστών, μακριά από την κοινότητα του Καλέ.

Η διάλυση του καταυλισμού κρίθηκε απαραίτητη από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, λόγω ξεσπάσματος επιδημίας ψώρας πριν από ένα μήνα. Το μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Salam, Σεσίλ Μποσί, είπε: «Ηταν ένα τσίρκο χωρίς καμία οργάνωση. Στους μετανάστες χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή κατά της ψώρας, αλλά ο ρουχισμός τους δεν απολυμάνθηκε. Τα φορητά λουτρά-ντους, που έπρεπε να έχουν φθάσει, δεν υπάρχουν πουθενά. Η επιχείρηση διακρίθηκε για τον ερασιτεχνισμό της».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, υπεραμύνθηκε στις χθεσινές του δηλώσεις της επιχείρησης, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος της ήταν υγειονομικός και όχι αστυνομικός. «Οταν πολίτες της Ερυθραίας ή της Συρίας βρίσκονται στο έδαφός μας, οφείλουμε να εγγυηθούμε υγιεινές συνθήκες για τη διαβίωσή τους, να τους προσφέρουμε στέγη και άσυλο σε όσους το επιθυμούν. Αν θέλουμε να υποχωρήσει το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες τι συμβαίνει και τα αίτια που φέρνουν τους ανθρώπους αυτούς στη χώρα μας», είπε ο υπουργός.