ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Παρατηρητές του ΟΑΣΕ συνελήφθησαν από αυτονομιστές

Ουκρανία: Παρατηρητές του ΟΑΣΕ συνελήφθησαν από αυτονομιστές

Τη σύλληψη των τεσσάρων παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με τους οποίους ο οργανισμός είχε χάσει επαφή από την Τρίτη, από ένοπλους αυτονομιστές, επιβεβαίωσε ο φιλορώσος αυτονομιστής «δήμαρχος» της πόλης Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

«Τούς συλλάβαμε. Θα διαπιστώσουμε ποιοι είναι, πού πήγαιναν και για ποιον λόγο, και θα τούς απελευθερώσουμε», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο Βιατσεσλάβ Πονομάρεφ.

«Τούς είχαμε πει να μην μετακινηθούν για κάποιο διάστημα, αλλά αυτοί οι τέσσερις ήταν οι πιο παράτολμοι. Φυσικά, συνελήφθησαν», διευκρίνισε ο Πονομάρεφ, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν οι τέσσερις να είχαν κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε χθες ότι έχει χάσει την επαφή του με τους τέσσερις παρατηρητές, έναν Δανό, έναν Εσθονό, έναν Τούρκο και έναν Ελβετό, οι οποίοι φέρεται ότι συνελήφθησαν σε μπλόκο των αυτονομιστών το βράδυ της Δευτέρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τους αυτονομιστές ότι κρατούν την ομάδα των διεθνών παρατηρητών.

Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ ζήτησε χθες «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους», χαρακτηρίζοντας την κράτησή τους «πράξη σαμποτάζ των διεθνών προσπαθειών υποστήριξης της Ουκρανίας για να ξεπεράσει την κρίση».