ΚΟΣΜΟΣ

Σε λάθος περιοχή έψαχναν για το χαμένο Boeing

Σε λάθος περιοχή έψαχναν για το χαμένο Boeing

 ΣΙΔΝΕΪ. Σε λάθος περιοχή του Ινδικού Ωκεανού φαίνεται ότι έψαχναν τα διεθνή συνεργεία για το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου ενώ εκτελούσε την πτήση ΜΗ370 από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο μεταφέροντας 239 επιβάτες και πλήρωμα.

Η περιοχή έρευνας είχε περιοριστεί τον περασμένο μήνα όταν οι ειδικοί που ερευνούσαν βορειοδυτικά των ακτών της Αυστραλίας ανίχνευσαν κάποια ακουστικά σήματα, τα οποία απέδωσαν στα μαύρα κουτιά του εξαφανισμένου αεροσκάφους. Ωστόσο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του συντονιστικού φορέα της έρευνας, «η αυστραλιανή Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα στην περιοχή που προσδιορίστηκε με τη βοήθεια των ηχητικών σημάτων και διαπιστώνεται ότι δεν κατέπεσε εκεί το αεροσκάφος».

Ο Μάρτιν Ντόλαν, επικεφαλής της υπηρεσίας, δήλωσε ότι η ομάδα θα χρειαστεί δύο εβδομάδες προκειμένου να επαναξιολογήσει και να αναλύσει εκ νέου τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί. Είναι, ωστόσο, σίγουρος ότι το αεροπλάνο κατέληξε στα νερά του νότιου Ινδικού Ωκεανού.

Οταν εντοπίστηκαν τα ηχητικά σήματα στις 5 και 8 Απριλίου, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το αεροπλάνο επρόκειτο να βρεθεί στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο η ολοκλήρωση της σάρωσης του πυθμένα με τις ειδικές αμερικανικές συσκευές σε μια έκταση 850 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν αποκάλυψε το παραμικρό.

Νωρίτερα χθες, ο Μάικλ Ντιν, αναπληρωτής διευθυντής του ωκεανογραφικού τμήματος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNN ότι τα ηχητικά σήματα δεν προέρχονταν από τα μαύρα κουτιά και ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ήχους που προέρχονταν από το σκάφος ή ακόμα και τα ηλεκτρονικά του Ρυμουλκούμενου Ανιχνευτή Μαύρων Κουτιών.

Τέλος, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κάλεσε τον Μαλαισιανό ομόλογό του να παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τρίτα των επιβατών ήταν Κινέζοι πολίτες. Οι οικείοι τους κατηγορούν την Κουάλα Λουμπούρ για προσπάθεια συγκάλυψης των αιτίων του δυστυχήματος και ανικανότητα.