ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα προς Δύση: Αποτρέψτε την «εθνική καταστροφή» στην Ουκρανία

Μόσχα προς Δύση: Αποτρέψτε την «εθνική καταστροφή» στην Ουκρανία

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τη Δύση να ασκήσει πιέσεις στις ουκρανικές αρχές ώστε να σταματήσουν την κλιμάκωση της βίας και την ολίσθηση της χώρας σε μια «εθνική καταστροφή», όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγουν οι ουκρανικές αρχές εξακολουθεί να προκαλεί θύματα», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

«Καλούμε τους δυτικούς εταίρους μας να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο Κίεβο ώστε να εμποδίσουν την ολίσθηση της Ουκρανίας σε μια εθνική καταστροφή», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Η ουκρανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος εν αναμονή της χώρας Πέτρο Ποροσένκο έχουν αψηφήσει τις εκκλήσεις της Μόσχας να τερματιστεί η επιχείρηση εναντίον των ρωσόφιλων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την «κλιμάκωση» της έντασης στην Ουκρανία και επεσήμανε ότι οι προτάσεις που περιέχονται στη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ουκρανία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ τον Απρίλιο στη Γενεύη παραμένουν ένας βιώσιμος δρόμος εξόδου από την κρίση.

«Επαναλαμβάνουμε: Η διεθνής κοινότητα αναμένει από το Κίεβο τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης στα ανατολικά της χώρας και την απομάκρυνση των δυνάμεων του (από την περιοχή). Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ειρήνη χωρίς αυτό», υπογράμμισε το υπουργείο.

«Ζητάμε από τις αρχές του Κιέβου να σταματήσουν τον αδελφοκτόνο πόλεμο και να ξεκινήσουν έναν πραγματικό εθνικό διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους εκπροσώπους των επαρχιών της χώρας», σημείωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.