ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στις 7 Ιουνίου η ορκωμοσία του Πέτρο Ποροσένκο

Ουκρανία: Στις 7 Ιουνίου η ορκωμοσία του Πέτρο Ποροσένκο

O φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο, που εξελέγη πρόεδρος από τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Ουκρανία, θα ορκιστεί την 7η Μαΐου, αλλά χωρίς πομπώδεις τελετές, καθώς η αναταραχή στο ανατολικό τμήμα απειλεί την ενότητα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η πολιτική του ομάδα.

«Η τελετή της ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί την 7η Μαΐου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρίνα Φριζ, η εκπρόσωπος της ομάδας που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Ποροσένκο.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, ο 48χρονος Ποροσένκο έλαβε στις εκλογές της 25ης Μαΐου το 54,7% των ψήφων, ενώ η πρώην πρωθυπουργός, Γιούλια Τιμοσένκο, το 12,8%.

Καμία τελετή δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μαϊντάν, την καρδιά των κινητοποιήσεων του κινήματος αμφισβήτησης που τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας στο Κίεβο και οδήγησε στην αποπομπή, τον Φεβρουάριο, του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, διευκρίνισε η Φριζ.

Η Τιμοσένκο είπε σήμερα ότι «σέβεται» την επιλογή των Ουκρανών και συνεχάρη τον αντίπαλό της, σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε από το γραφείο Τύπου της.

Η ηγερία της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 υποσχέθηκε ότι είναι έτοιμη να «βοηθήσει τον νέο πρόεδρο», «στο όνομα της ειρήνης και της υλοποίησης των ιδεών του Μαϊντάν». Υπογράμμισε επίσης ότι μαζί με τους συμμάχους του κόμματος Πατρίδα η ίδια σκοπεύει να «ελέγχει με προσοχή τις ενέργειες» του Ποροσένκο.

Η περιουσία του Πέτρο Ποροσένκο εκτιμάται σύμφωνα με την κατάταξη του 2014 των πλουσιότερων ανθρώπων στην Ουκρανία, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα από την ουκρανική έκδοση του περιοδικού Forbes, πως ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων έναν χρόνο νωρίτερα, γεγονός που τον καθιστά τον 6ο πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας.