ΚΟΣΜΟΣ

Σύμβουλοι του Ομπάμα στους Εργατικούς και τους Τόρις

Σύμβουλοι του Ομπάμα στους Εργατικούς και τους Τόρις

Σύμβουλοι του προέδρου Ομπάμα μετακόμισαν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας. Τον περασμένο μήνα, ο Ντέιβιντ Αξελροντ εξηγούσε στα αρχηγεία του Εργατικού Κόμματος τις ομοιότητες της πολιτικής του Εντ Μίλιμπαντ με εκείνη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο Τζιμ Μεσίνα, πάλαι ποτέ επικεφαλής της εκστρατείας «Ομπάμα 2012», συναντιόταν στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον νέο του πελάτη, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Δύο αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις θα διεκδικήσουν την ψήφο των Βρετανών στις βουλευτικές εκλογές του 2015. Οι Εργατικοί -και ο κ. Αξελροντ- θα προσπαθήσουν να πείσουν το εκλογικό σώμα για την ανάγκη γεφύρωσης της οικονομικής ανισότητας, ενώ οι Συντηρητικοί -και ο κ. Μεσίνα- θα πολιτευθούν με κεντρικό άξονα την αναγκαιότητα της λιτότητας, ως αντίδοτο σε δεκαετίες σπατάλης από τους Εργατικούς, και τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Ερωτήματα καλύπτουν, όμως, τη στάση του 44χρονου κ. Μεσίνα και την ικανότητά του να συμβιβάσει τα καθήκοντά του ως επικεφαλής «επιτροπής πολιτικής δράσης» στις ΗΠΑ υπέρ της προεδρικής υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον με τον ρόλο του ως συμβούλου των Βρετανών Τόρις. Ορισμένα στελέχη των Δημοκρατικών εκτιμούν ότι ο κ. Μεσίνα έχει «διαβεί ιδεολογική διαχωριστική γραμμή», με πολλούς πρώην συνεργάτες του να έχουν αρνηθεί προτάσεις απασχόλησης στην προεκλογική εκστρατεία του Κάμερον.

«Νιώθω πολύ άνετα με την απόφασή μου να εργασθώ για τον Ντέιβιντ Κάμερον. Η στήριξή του στον γάμο των ομοφυλόφιλων, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις, υπήρξε ηρωική. Πρόκειται για πραγματικό ηγέτη σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης και κλιματικής αλλαγής», λέει ο κ. Μεσίνα, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη υπεύθυνη επικοινωνίας του προέδρου Ομπάμα, Ανίτα Νταν, αντιμετώπισε και αυτή επικρίσεις όταν αποφάσισε να εργασθεί για τον κ. Κάμερον το 2010.

Ο 59χρονος Ντέιβιντ Αξελροντ δεν αντιμετωπίζει τέτοιες επικρίσεις για την απόφασή του να εργασθεί για τον κ. Μίλιμπαντ. Αντίθετα, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, ένας από τους σημαντικότερους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή ήταν η πρόσληψη του Τζιμ Μεσίνα από τους Συντηρητικούς. «Ο Αξελροντ προσπαθεί να επιδιορθώσει τη ζημιά που προκάλεσε ο Μεσίνα στην πολιτική φήμη των Δημοκρατικών», λέει ο Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ, Αμερικανός σύμβουλος των Εργατικών από τη δεκαετία του 1990.

«Τι ανοησίες είναι αυτές; Ο Αξελροντ είναι αδελφός και τον αγαπάω. Εχουμε συμβιώσει δύο χρόνια στον Λευκό Οίκο», είπε ο Τζιμ Μεσίνα, ερωτηθείς για τη σχέση του με τον πρώην συνεργάτη του.

Την πρόσληψη του Αξελροντ από τους Εργατικούς σχολίασε και ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Ο αξιότιμος επικεφαλής της αντιπολίτευσης απέκτησε νέο σύμβουλο από την Αμερική. Ναι, πρόκειται για τον Ντέιβιντ Αξελροντ και δεν γνωρίζω πόσο τον πληρώνουν», είπε στις 30 Απριλίου στη Βουλή ο Βρετανός πρωθυπουργός.