ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής κατακραυγή για την έγκυο

Διεθνής κατακραυγή για την έγκυο

Οργή και συγκίνηση προκάλεσε σε διεθνή κλίμακα η αποτρόπαιη δολοφονία νεαρής Πακιστανής από την ίδια την οικογένειά της «για λόγους τιμής», υπό τα αδιάφορα βλέμματα των παρευρισκομένων, μπροστά από ένα εκ των κορυφαίων δικαστηρίων της χώρας, στη Λαχώρη. Υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να διερευνήσει εντός της ημέρας καταγγελίες ότι αστυνομικοί βρίσκονταν στη σκηνή του εγκλήματος, αλλά απέφυγαν να παρέμβουν, και να του αναφέρει προσωπικά για τα περαιτέρω.

Εγκυος στον τρίτο μήνα, η 25χρονη Φαρζάνα Ικμπάλ ξυλοκοπήθηκε αγρίως, μέχρι θανάτου, από τον πατέρα της και άλλους στενούς συγγενείς. Ο μόνος λόγος ήταν ότι είχε παντρευτεί τον άντρα που αγαπούσε, αντί για έναν εξάδελφό της, τον οποίον είχαν επιλέξει για λογαριασμό της οι γονείς της. Σε αρκετές περιοχές του Πακιστάν θεωρείται ατιμωτικό για μια γυναίκα να παντρεύεται από έρωτα και όχι με συνοικέσιο, μια «ατίμωση» που υποτίθεται ότι ξεπλένεται μόνο με «έγκλημα τιμής». «Φωνάζαμε ζητώντας βοήθεια από τους αστυνομικούς, αλλά κανείς δεν μας έδινε σημασία. Ενας από τους συγγενείς μου έβγαλε τα ρούχα του για να τραβήξει την προσοχή τους, αλλά δεν επενέβησαν» δήλωσε ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας, Μουχάμεντ Ικμπάλ. Η τοπική αστυνομική διεύθυνση ισχυρίζεται ότι τα όργανα της τάξης έφτασαν μετά τον θάνατο της Φαρζάνα, την οποία οι συγγενείς της χτυπούσαν αλύπητα με τούβλα μέχρι να ξεψυχήσει. Ολοι οι ύποπτοι -μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δύο αδελφοί και ένας πρώην αρραβωνιαστικός της δολοφονημένης- διέφυγαν, εκτός από τον πατέρα και παιδοκτόνο, ο οποίος κρατείται.

Η υπόθεση πήρε μια νέα, απροσδόκητη τροπή χθες το απόγευμα, όταν ο Ικμπάλ ομολόγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε δολοφονήσει την πρώτη σύζυγό του λόγω του έρωτά του με τη Φαρζάνα. Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, η αστυνομία τον είχε συλλάβει για τη δολοφονία της πρώτης συζύγου του, αλλά στη συνέχεια τον άφησε ελεύθερο, όταν συμφώνησε να αποζημιώσει οικονομικά την οικογένεια της δολοφονηθείσας.

Η δολοφονία της Φαρζάνα Ικμπάλ προκάλεσε σοκ στη σχετικά περιορισμένη, αλλά δυναμική κοινωνία των πολιτών αυτής της μεγάλης, μουσουλμανικής χώρας, όπως προδίδει ο κατακλυσμός συγκινητικών μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αγανάκτηση των αγγλόφωνων ΜΜΕ. Ωστόσο, οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και τα ευρείας ακροαματικότητας ραδιοτηλεοπτικά μέσα υποβάθμισαν το θέμα, αντανακλώντας την ανοχή μεγάλου μέρους της κοινωνίας στα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής», εξαιτίας των οποίων 869 γυναίκες έχασαν πέρσι τη ζωή τους.

Σχεδόν παράλληλα με τη δολοφονία της Φαρζάνα, φρίκη προκαλούσε στη γειτονική Ινδία ο ομαδικός βιασμός και απαγχονισμός δύο ανήλικων κοριτσιών στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές. Οι δύο εξαδέλφες, ηλικίας 14 και 15 ετών, χάθηκαν το βράδυ της Τρίτης από το χωριό Κάτρα. Τα νεκρά σώματά τους εντοπίστηκαν την επομένη, κρεμασμένα από δέντρα, ενώ η νεκροψία απέδειξε τον ομαδικό βιασμό. Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους, μεταξύ των οποίων οι δύο ήταν αστυνομικοί. Δεν είχε διαπιστωθεί μέχρι χθες αν οι βιαστές απαγχόνισαν τα θύματά τους ή αν αυτά αυτοκτόνησαν μετά τον βιασμό.

Τα σεξουαλικά εγκλήματα, με θύματα κυρίως κορίτσια από τις κατώτερες κάστες, είναι εξαιρετικά διαδεδομένα στην Ινδία. Πρόσφατη έρευνα κατέγραψε 48.338 περιπτώσεις βιασμού ανηλίκων μεταξύ 2001 και 2011. Τον Δεκέμβριο του 2012 ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις στο Νέο Δελχί μετά από τον ομαδικό βιασμό μιας γυναίκας, γεγονός που υποχρέωσε την κυβέρνηση να προωθήσει νέα, αυστηρότερη νομοθεσία.