ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος μέσω αντιπροσώπων» στην Ουκρανία

«Πόλεμος μέσω αντιπροσώπων» στην Ουκρανία

Σε ιδιόμορφο «πόλεμο μέσω αντιπροσώπων» απειλεί να εξελιχθεί η σύγκρουση στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, εξαιτίας της διείσδυσης μαχητών από την Τσετσενία και άλλες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι πολεμούν στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών. Την ανησυχία αυτή μοιράζονται οι κυβερνήσεις μεγάλων δυτικών δυνάμεων ύστερα από την απροσδόκητη ομολογία ενός εκ των ηγετών των αυτονομιστών ότι 33 εκ των πενήντα μαχητών που σκοτώθηκαν στις σφοδρές συγκρούσεις με τον ουκρανικό στρατό, στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ήταν Ρώσοι πολίτες.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι Ρώσοι περνούν τα σύνορα, ότι ένοπλοι από την Τσετσενία, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στη Ρωσία, έρχονται να προκαλέσουν αναταραχή και να πάρουν μέρος στις μάχες. Ελπίζουμε ότι οι Ρώσοι θα εμπλακούν πιο ενεργητικά στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης, ότι θα αξιοποιήσουν τις (πρόσφατες προεδρικές) εκλογές στην Ουκρανία, ώστε να γίνει η χώρα γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν «ενθαρρυντικά μηνύματα» για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα. Την εκτίμηση του Κέρι ενίσχυσε ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος, μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσε ότι, από τους 40.000 Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονταν μέχρι πρότινος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, έχουν απομείνει μόνο 2.000, ενώ οι υπόλοιποι έχουν επιστρέψει στις μόνιμες βάσεις τους.

Στο μεταξύ, ο θριαμβευτής των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, εξέφρασε χθες την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών, παρά την κατάρριψη ελικοπτέρου από τους εξεγερμένους, η οποία στοίχισε τη ζωή 14 Ουκρανών στρατιωτών, μεταξύ των οποίων και ενός στρατηγού της εθνοφρουράς. «Αυτές οι εγκληματικές πράξεις των εχθρών του ουκρανικού λαού δεν θα μείνουν ατιμώρητες», δήλωσε ο Ποροσένκο. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Μικαΐλο Κοβάλ δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη εκκαθαρίσει από τους «τρομοκράτες» σημαντικά τμήματα των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπου οι αυτονομιστές κήρυξαν μονομερώς την «ανεξαρτησία» τους από το Κίεβο.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ε.Ε. συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο με αντικείμενο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με το χρέος του Κιέβου από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος εκτελεί χρέη μεσολαβητή, δήλωσε ότι η μεν Ουκρανία οφείλει να αποπληρώσει άμεσα μέρος του χρέους της, η δε Ρωσία να εξασφαλίσει «δίκαιη» και όχι «πολιτικά υπαγορευόμενη» τιμή στο φυσικό αέριο που παρέχει στη γείτονά της.