ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα στήριξης στην υποψηφιότητα Γιουνκέρ από την Άγκελα Μέρκελ

Μήνυμα στήριξης στην υποψηφιότητα Γιουνκέρ από την Άγκελα Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώτη φορά μετά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, σε ομιλία της στο Ρέγκενσμπουργκ στη νότια Γερμανία.

«Πλέον διεξάγω όλες τις συζητήσεις υπό το πνεύμα ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να γίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με ένα σχόλιο στο Twitter που έκανε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επέκριναν αυτή την εβδομάδα τη Μέρκελ επειδή δεν είχε υποστηρίξει ξεκάθαρα τον Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και είναι στην πρώτη θέση της λίστας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και το κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ΕΛΚ κέρδισε 213 έδρες σε σύνολο 751, άρα ο υποψήφιός του διεκδικεί τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως γι’ αυτό χρειάζεται διπλή πλειοψηφία: των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ και τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εναντίον της υποψηφιότητας Γιούνκερ έχουν ταχθεί αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες καθώς τον θεωρούν πολύ ευρωπαϊστή και έναν άνθρωπο του παρελθόντος. Μεταξύ των ηγετών αυτών είναι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπάν, ο Σουηδός Φρέντρικ Ράινφελντ, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε και ο Φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν, το όνομα του οποίου έχει επίσης αναφερθεί για τη θέση.

Τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά τις Ευρωεκλογές, η Μέρκελ είχε χαιρετίσει την εκστρατεία του Γιούνκερ, «του υποψηφίου μας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», όμως είχε προσθέσει ότι χρειάζεται να γίνουν «συζητήσεις» για τις υποψηφιότητες.

«Ούτε οι σοσιαλιστές, ούτε οι συντηρητικοί συγκεντρώνουν από μόνοι τους αρκετές ψήφους για να έχουν πλειοψηφία», είχε επισημάνει.

«Ως μέλος του ΕΛΚ έχω υποστηρίξει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής (…) Όμως είμαι υποχρεωμένη να σεβαστώ τις ευρωπαϊκές συνθήκες», επεσήμανε η γερμανίδα καγκελάριος την Τρίτη.

Η Μέρκελ αναμένεται να συμμετάσχει στις 9 και 10 Ιουνίου σε μια μίνι-σύνοδο στη Σουηδία με τους ηγέτες της χώρας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας.