ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ισπανία κτηματομεσίτες απ’ όλο τον κόσμο

Στην Ισπανία κτηματομεσίτες απ’ όλο τον κόσμο

Η ραγδαία υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων στην Ισπανία προκαλεί το ενδιαφέρον επενδυτών από την Ασία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Οι πτήσεις της British Airways από το Λονδίνο προς τη Μαδρίτη είναι γεμάτες στελέχη μεσιτικών εταιρειών, το αμοιβαίο κεφάλαιο Beaumont αγοράζει εμπορικά κέντρα και οι Goldman Sachs και Blackstone αποκτούν πολυτελή διαμερίσματα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη. «Η κατάσταση είναι σουρεαλιστική. Τη μια ημέρα η Ισπανία είναι ο χειρότερος επενδυτικός προορισμός και την επομένη έχει γίνει ο καλύτερος», λέει ο Ντιλίπ Κουλάρ, κτηματομεσίτης στην Ισπανία εδώ και 25 χρόνια.

Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού είχαν βοηθήσει στην έκρηξη της ισπανικής μεσιτικής αγοράς, με τον κατασκευαστικό τομέα να ευθύνεται για ποσοστό 12% του ΑΕΠ, διπλάσιο από εκείνο στη Γαλλία ή τη Βρετανία. Οταν η φούσκα έσκασε το 2008, η Ισπανία κατέστη «τοξική». Ο επικεφαλής της εταιρείας επενδυτικών συμβούλων Aguirre Newman, Χάιμι ντε λα Σέρνα, λέει: «Κανείς δεν ήθελε να επενδύσει ούτε ένα σεντ σε ακίνητα. Η Ισπανία ήταν υπερβολικά χτισμένη και η αγορά θα χρειαζόταν δέκα χρόνια για να επανέλθει».

Η ανάκαμψη, όμως, ήλθε νωρίτερα, με την αγορά ακινήτων να αρχίζει την ανόρθωσή της από το 2013. Οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η κυβέρνηση, όπως η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και οι αυστηρότεροι κανόνες για τα τραπεζικά δάνεια, συνέβαλαν σημαντικά στην ανάκαμψη.

Η ισπανική οικονομία συνεχίζει, όμως, να πάσχει. Η ανεργία φθάνει το 26%, ενώ η ανάπτυξη για το 2014 εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί το 1%. Οι αριθμοί αυτοί δεν αφορούν, όμως, τους επενδυτές ακινήτων, που εκτιμούν ότι η Ισπανία προσφέρει αυτήν την περίοδο μοναδικές αγοραστικές ευκαιρίες. Η επάνοδος της οικονομικής ευρωστίας, στο μεταξύ, υποχρεώνει τους επενδυτές αυτούς να κινούνται ταχύτατα, στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες.

Το φαινόμενο αυτό είναι πλέον εμφανές σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, όπου οι «ευκαιρίες» απόκτησης μεγάλων ακινήτων σε συμφέρουσες τιμές έχουν πια στερέψει, εν μέρει λόγω της «επέλασης» Βρετανών και Ασιατών επενδυτών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.