ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνες για βιασμούς στην Ινδία

Ερευνες για βιασμούς στην Ινδία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Τρεις άνδρες συνέλαβε η αστυνομία στη Βόρεια Ινδία επειδή επιτέθηκαν με αγριότητα εναντίον μητέρας θύματος βιασμού μετά την άρνησή της να αποσύρει τη μήνυση εναντίον τους. Την ίδια στιγμή οι ανακριτές ερευνούν την πολύκροτη υπόθεση βιασμού και στη συνέχεια απαγχονισμού δύο έφηβων κοριτσιών που ήταν ξαδέρφες, από το ίδιο κρατίδιο, το Ουτάρ Πραντές. Το ενδεχόμενο να αυτοκτόνησαν εξετάζουν τώρα οι αστυνομικές αρχές, καθώς από τη νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι οι δύο έφηβες που ανήκαν στην κάστα των «ανέγγιχτων» (νταλίτ) απαγχονίστηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης. «Η ιατροδικαστική έκθεση κλίνει προς το ενδεχόμενο να αυτοκτόνησαν. Ομως θα εξετάσουμε όλες τις πλευρές της υπόθεσης προτού να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα», δήλωσε ο Ατούλ Σατσένα, ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής.

Στις 11 Μαΐου η μητέρα ενός κοριτσιού, που έπεσε θύμα βιασμού στην πόλη Εταβαχ στο Ουτάρ Πραντές, κατήγγειλε το περιστατικό. Ενας ντόπιος συνελήφθη ως ύποπτος στην υπόθεση. Προχθές οι δύο ξαδέρφες βιάστηκαν ομαδικά και δολοφονήθηκαν (;) από δράστες που κρέμασαν τις σορούς τους από ένα δέντρο μάνγκο στο χωριό Κάτρα, επίσης στο Ουτάρ Πραντές. Οργισμένοι χωρικοί, αγανακτισμένοι για την αδράνεια της αστυνομίας μετά τις αναφορές της οικογένειας ότι αγνοούνταν η τύχη των κοριτσιών, διαμαρτυρήθηκαν σιωπηλά, αρνούμενοι να επιτρέψουν τη μεταφορά των σορών από το δέντρο. Μόνο όταν η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις ήραν τον αποκλεισμό του σημείου. Η αστυνομία συνέλαβε δύο αστυνομικούς και δύο χωρικούς, ενώ άλλοι τρεις ύποπτοι αναζητούνται. Τα κορίτσια, ηλικίας 14 και 15 ετών, δέχθηκαν επίθεση καθώς πήγαιναν στα χωράφια να ανακουφιστούν επειδή δεν είχαν τουαλέτα στο σπίτι τους. Με βάση τον ινδικό νόμο, τα θύματα βιασμών δεν μπορούν να κατονομαστούν ακόμη κι αν έχουν πεθάνει. Στο πρώτο περιστατικό, που έλαβε χώρα στο Εταβαχ, πέντε άνδρες, ανάμεσά τους ο πατέρας, ο αδερφός και ο ξάδερφος του δράστη, ακολούθησαν τη μητέρα του θύματος και την ξυλοκόπησαν άγρια, απαιτώντας να αποσύρει τη μήνυσή της. Η μητέρα νοσηλεύεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση σε τοπικό νοσοκομείο με πολυάριθμα κατάγματα και εσωτερικά τραύματα.

Η αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη τρεις άνδρες και αναζητεί άλλους δύο σε σχέση με τη συγκεκριμένη επίθεση. Οι ινδικές αρχές έχουν ευαισθητοποιηθεί στα συχνά κρούσματα βιασμών στη χώρα από το 2012, όταν μια 23χρονη βιάστηκε ομαδικά και δολοφονήθηκε μέσα σε λεωφορείο που βρισκόταν σε κίνηση, πυροδοτώντας μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Ινδία αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος νεαρών κοριτσιών και γυναικών στην Ινδία αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα, σύμφωνα με τους ακτιβιστές. Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες από φτωχές, περιθωριοποιημένες κοινότητες και κάστες. Μια έκθεση του Ασιατικού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δόθηκε στη δημοσιότητα πέρυσι τον Απρίλιο, ανέφερε ότι μέσα σε μία δεκαετία, από το 2001 μέχρι το 2011, είχαν καταγραφεί στην Ινδία 48.338 βιασμοί παιδιών.