ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός υψηλόβαθμος αξιωματικός των ΗΠΑ

haroldgr

ΚΑΜΠΟΥΛ. Τη σορό του υποστρατήγου Χάρολντ Γκριν, που σκοτώθηκε από τα πυρά Αφγανού αστυνομικού την Τρίτη στη Σχολή Αξιωματικών του αφγανικού στρατού έξω από την Καμπούλ, ετοιμαζόταν να επαναπατρίσει ο αμερικανικός στρατός. Ο υποστράτηγος Γκριν είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός των ΗΠΑ που χάνει τη ζωή του σε εμπόλεμη ζώνη, μετά το 1970 και τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Η επίθεση προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 15 ανθρώπων, μεταξύ αυτών ενός Γερμανού στρατηγού και δύο Αφγανών αντιστρατήγων. Τουλάχιστον έξι Αμερικανοί στρατεύσιμοι βρίσκονταν χθες σε κρίσιμη κατάσταση, αν και σύμφωνα με τους γιατρούς, οι ζωές τους δεν βρίσκονται πια σε κίνδυνο.

Σε ξεχωριστό περιστατικό χθες, στην Τιρίν Κοτ, επαρχιακή πρωτεύουσα της Ουρουζγκάν, Αφγανός αστυνομικός σκότωσε επτά συναδέλφους του, ανοίγοντας πυρ εναντίον τους, καθώς εκτελούσαν υπηρεσία σε σημείο οδικού ελέγχου έξω από την πόλη. Εκλεψε τα όπλα των νεκρών και διέφυγε σε άγνωστη κατεύθυνση με όχημα της αστυνομίας. Ο δράστης είχε ναρκώσει τα θύματά του πριν ανοίξει πυρ, έχοντας ρίξει ουσία στο τσάι τους.

Στην επίθεση στη Σχολή Αξιωματικών, που στοίχισε τη ζωή στον στρατηγό Γκριν, ο δράστης κρύφτηκε σε τουαλέτα του κεντρικού κτιρίου, αναμένοντας την άφιξη των Δυτικών στρατιωτικών. Οταν αυτοί πλησίασαν την κρυψώνα του, ο δράστης άνοιξε πυρ με αυτόματο τύπου καλάσνικοφ, χωρίς να στοχεύσει συγκεκριμένα.

Οι «επιθέσεις εκ των έσω» αυξήθηκαν σημαντικά το 2012, με περισσότερους από 60 άνδρες δυνάμεων του ΝΑΤΟ να έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτές.