ΚΟΣΜΟΣ

Εκδηλώσεις για την 69η επέτειο ρίψης της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι

doves-fly-ne
japan-nagasa_1
japan-nagasa
6021220108

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας για να τιμήσουν την 69η επέτειο από την ρίψη της ατομικής βόμβας που, τρεις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, μετέτρεψε την ιαπωνική πόλη σε φλεγόμενη σφαίρα σκοτώνοντας 70.000 ανθρώπους.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε κοντά στον τόπο όπου αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος έρριξε την επονομαζόμενη "Fat Man" ατομική βόμβα στις 11.02 (τοπική ώρα) της 9ης Αυγούστου 1945.

Εξι ημέρες μετά, η Ιαπωνία παραδόθηκε, βάζοντας τέλος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παίρνοντας τον λόγο μπροστά στους επιζώντες και τις οικογένειές τους, κυβερνητικούς αξιωματούχους, τον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε και την πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιαπωνία Καρολάιν Κένεντι, ο δήμαρχος της πόλης Τομιχίσα Τάουε κάλεσε την ιαπωνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο της τροποποίησης του ειρηνιστικού δόγματος που ακολουθεί η Ιαπωνία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η αποκήρυξη του πολέμου αποτελεί θεμέλιο της μεταπολεμικής Ιαπωνίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη για τη χρησιμοποίηση των ατομικών βομβών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και κανείς αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επισκεφθεί τις δύο μαρτυρικές πόλεις. Σύμφωνα όμως με το περιεχόμενο διπλωματικών τηλεγραφημάτων που διέρρευσε φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον πρότεινε το 2009 την πραγματοποίηση επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Χιροσίμα, όπου επρόκειτο να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, αλλά η πρόταση αυτή συνάντησε την άρνηση της Ιαπωνίας.