ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: Αυστηρές ποινές σε όσους συμμετέχουν σε ξένους πολέμους

gordana-jankulovska-mia1

Την ποινοκοποίηση της συμμετοχής πολιτών της ΠΓΔΜ σε ξένους πολέμους ανήγγειλε η κυβέρνηση της χώρας.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα δήλωσε ότι θα υπάρξουν σχετικές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα οι οποίες θα αποσταλούν στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του επείγοντος.

Όπως δήλωσε η κ.Γιανκούλοφκσα, η ελάχιστη ποινή φυλάκισης για όσους πολίτες της χώρας συμμετέχουν σε ξένους πολέμους και για όσους στρατολογούν πολίτες της χώρας για να συμμετάσχουν σε τέτοιες δράσεις θα είναι πέντε χρόνια.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι οι προταθείσες αυτές αλλαγές θα παράσχουν στη χώρα ισχυρότερα και πιο κατάλληλα εργαλεία για την μάχη κατά των παγκόσμιων απειλών της ασφάλειας και κυρίως κατά της τρομοκρατίας.

Τους τελευταίους μήνες, επτά αλβανικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ σκοτώθηκαν πολεμώντας στις τάξεις ακραίων ισλαμιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο επικεφαλής της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας της ΠΓΔΜ Σουλεϊμάν Ρετζέπι δήλωσε ότι η συμμετοχή μουσουλμάνων της χώρας σε ξένους πολέμους είναι αντίθετη με τις αξίες του παραδοσιακού Ισλάμ που καλλιεργείται στην ΠΓΔΜ και στην περιοχή.

«Είναι λάθος να πιστεύεται ότι οι Αλβανοί που σκοτώνονται σ' αυτούς τους πολέμους θα θεωρούνται μάρτυρες επειδή έχασαν τη ζωή τους στο όνομα του ισλάμ και του Αλλάχ. Η συμμετοχή των Αλβανών σ' αυτούς τους πολέμους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Οι περισσότεροι από αυτούς που μάχονται με τους τζιχαντιστές είναι μισθοφόροι που προέρχονται από φτωχές οικογένειες», δήλωσε ο επικεφαλής της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας της ΠΓΔΜ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η δράση αυτών που ενθαρρύνουν τους Αλβανούς να πολεμήσουν στην Συρία και στο Ιράκ δεν αποκλείεται να εντοπίζεται και σε τζαμιά της ΠΓΔΜ.

Ο Σουλεϊμάν Ρετζέπι σημείωσε ότι δύο τζαμιά στα Σκόπια δεν ελέγχονται πλέον από την Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα της ΠΓΔΜ και πως σε αυτά έχουν προσχωρήσει κύκλοι του ακραίου Ισλάμ.