ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Τουλάχιστον δέκα προσκυνητές ποδοπατήθηκαν σε ναό

india

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και 60 τραυματίσθηκαν σε ναό στην κεντρική Ινδία, όπου χιλιάδες προσκυνητές είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τον ινδουιστικό θεό Σίβα.

"Το επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 05:30 (τοπική ώρα) και οι νεκροί είναι πέντε γυναίκες και πέντε άνδρες", δήλωσε ο αστυνομικός Βιάνι Κουμάρ Σινγκ. Σύμφωνα με άλλη αστυνομική πηγή, γυναίκες είναι τα έξι από τα θύματα.

"Χάος εξακολουθεί να επικρατεί στον τόπο της τραγωδίας, αλλά η αστυνομία και τα ασθενοφόρα βρίσκονται επιτόπου", δήλωσε ο Σινγκ.

Η τραγωδία συνέβη στο ναό Καμτανάθ στην περιοχή Τσιτρακούτ του κρατιδίου Μάντια Πραντές, στο κέντρο της Ινδίας.

"Ορισμένοι από τους προσκυνητές που βάδιζαν έπεσαν καταγής (…) και αυτό προκάλεσε πανικό", δήλωσε στην εφημερίδα "Τάιμς οφ Ίντια" ένας επιθεωρητής της αστυνομίας, ο Παουάν Σριβαστάβα.

Οι ινδουιστές προσκυνητές συνέρρεαν από τα χαράματα στο λόφο Καμαντγκίρι με την ευκαιρία της ιερής ημέρας Σομβάτι Αμαβάσια η οποία γιορτάζεται μετά την πρώτη νύκτα της νέας σελήνης και είναι αφιερωμένη στον Σίβα.

Τα φονικά επεισόδια αυτού του είδους δεν είναι ασυνήθιστα στους ναούς της Ινδίας, οι οποίοι βρίσκονται συχνά στο τέλος στενών και δύσβατων μονοπατιών, ενώ δεν υπάρχουν προβλέψεις για τον έλεγχο του πλήθους.

Τον περασμένο Οκτώβριο, 115 πιστοί είχαν χάσει τη ζωή τους ποδοπατημένοι ή από πνιγμό κοντά σε έναν άλλο ναό του Μάντια Πραντές.