ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικό αδιέξοδο έφεραν οι κάλπες στην Ιρλανδία

Πολιτικό αδιέξοδο έφεραν οι κάλπες στην Ιρλανδία

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Με πολιτικό σεισμό παρομοιάστηκαν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Παρασκευής στην Ιρλανδία, καθώς οι ψηφοφόροι τής πάλαι ποτέ «κέλτικης τίγρης» καταψήφισαν τον κεντροδεξιό συνασπισμό του Εντα Κένι και στράφηκαν σε κόμματα που υπόσχονται δημόσιες επενδύσεις στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία από το 1930 πρέπει να αποφασίσουν αν θα συγκυβερνήσουν, σχηματίζοντας τον πρώτο «μεγάλο συνασπισμό» στην ιστορία της Ιρλανδίας και αναδεικνύοντας τον Τζέρι Ανταμς σε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή αν θα επιλέξουν νέα προσφυγή στις κάλπες. Το κεντροδεξιό Fine Gael του πρωθυπουργού Εντα Κένι, που προεκλογικά υποσχέθηκε «συνέχιση της πορείας ανάκαμψης», έλαβε 25,5% χάνοντας δεκάδες έδρες, ενώ οι συγκυβερνώντες Εργατικοί καταποντίστηκαν στο 6,6%, χάνοντας τα δύο τρίτα της κοινοβουλευτικής τους δύναμης.

Το αριστερό Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς ανέβηκε στο 13,8%, ενώ άνευ προηγουμένου ήταν το ποσοστό που συγκέντρωσαν διάφοροι ανεξάρτητοι υποψήφιοι (17,8%), οι οποίοι, ως επί το πλείστον, ζητούν βελτίωση των υπηρεσιών στην περιοχή τους. Το κεντροδεξιό Fianna Fail του Μίχεαλ Μάρτιν σημείωσε θεαματική επάνοδο, φθάνοντας σε απόσταση αναπνοής από το πρώτο κόμμα, αφού πρώτα ο ηγέτης του είχε κάνει στροφή μακριά από τη λιτότητα που εφάρμοσε ο προκάτοχός του, πρώην πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν.

«Αν το πολιτικό κατεστημένο κουνάει το κεφάλι αδυνατώντας να πιστέψει, τουλάχιστον έμαθε πώς ένιωθε η κοινή γνώμη της χώρας τα τελευταία χρόνια», σχολίασε ο Φίνταν Ο’ Τουλ στους ιρλανδικούς «Τάιμς». «Οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ έλεγαν ότι οι επιθέσεις στους πιο ευάλωτους ήταν αναγκαίες και ότι το πρόγραμμα της τρόικας ήταν σαν χημειοθεραπεία – δυσάρεστο αλλά αποτελεσματικό. Επίσης, ότι ήταν καλή ιδέα να δώσουμε δεκάδες δισεκατομμύρια σε πεθαμένες τράπεζες και ότι όλα πηγαίνουν προς το καλύτερο. Αυτό που απάντησαν οι ψηφοφόροι είναι “δεν σας πιστεύουμε”».