ΚΟΣΜΟΣ

Γυμνή συνέντευξη του Λίντον Τζόνσον στο Air Force One

Γυμνή συνέντευξη του Λίντον Τζόνσον στο Air Force One

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γυμνός φέρεται να παραχώρησε συνέντευξη ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, κατά τη διάρκεια μετακίνησής του με το προεδρικό αεροσκάφος το 1964.

Ο Τζόνσον είχε προσκαλέσει δύο δημοσιογράφους στην προεδρική καμπίνα του Air Force One για να τους παραχωρήσει εκτός προγράμματος συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος άρχισε να γδύνεται, ενώ, προς έκπληξη των δημοσιογράφων, ο Τζόνσον δεν σταμάτησε όταν έφθασε στα εσώρουχα, για να μείνει εντελώς γυμνός ενώπιον των τριών –ανδρών– ρεπόρτερ. «Ο πρόεδρος συνέχισε να μας μιλά, λες και δεν συνέβαινε τίποτα, κραδαίνοντας μάλιστα μία πετσέτα για να δώσει έμφαση σε όσα έλεγε», διηγείται ο Φρανκ Κόρμιερ σε βιβλίο του 1977. Το περιστατικό αυτό είναι ένα μόλις ψήγμα από το πλήθος ιστοριών που συνδέονται με το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος που μετέφερε εκείνη την ημέρα τον Τζόνσον ήταν ίσως το πλέον ιστορικό από τη σειρά των Air Force One. Λιγότερο από ένα χρόνο πριν από την τολμηρή του συνέντευξη, ο Τζόνσον είχε ορκισθεί πρόεδρος μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.

Ορκωμοσία εν πτήσει

Στις 22 Νοεμβρίου 1963, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι στο Ντάλας, ο Τζόνσον είχε ορκισθεί εν πτήσει, καθώς το αεροσκάφος μετέφερε τη σορό του δολοφονηθέντος προέδρου, την Τζάκι Κένεντι και το ζεύγος Τζόνσον, πίσω στην Ουάσιγκτον.

Το γεγονός ότι η σορός του προέδρου δεν μπορούσε για λόγους τιμής να ταξιδέψει στον χώρο των αποσκευών ανάγκασε τους τεχνικούς εδάφους να κόψουν μέρος των τειχίων στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, ώστε να χωρέσει το φέρετρο του Κένεντι. Δύο ημέρες αργότερα, το αεροσκάφος πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το εθνικό κοιμητήριο του Αρλινκτον στη Βιρτζίνια, κατά τη διάρκεια της κηδείας του εκλιπόντος πρόεδρου Κένεντι.

Το 1972, το SAM 26000 –όπως ήταν ο κωδικός εκείνου του προεδρικού αεροσκάφους– μετέφερε τον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον στο ιστορικό του ταξίδι στο Πεκίνο, που σηματοδότησε το «άνοιγμα» της Ουάσιγκτον προς τον πρόεδρο Μάο Τσε Τουνγκ.

Το 1981, το SAM 26000 μετέφερε τους πρώην προέδρους Νίξον, Φορντ και Κάρτερ στην κηδεία του Αιγύπτιου ηγέτη Ανουάρ Σαντάτ, που είχε δολοφονηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα από μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στο Κάιρο.

Ο Κάρτερ έγραψε χρόνια αργότερα ότι οι τρεις πρώην πρόεδροι ένιωθαν αμηχανία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και αντάλλαξαν ελάχιστες μόλις τυπικότητες. Πέντε χρόνια νωρίτερα, ο Φορντ είχε υποστεί ταπεινωτική ήττα από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζίμι Κάρτερ. Την ίδια ώρα, τα μέλη των πολιτικών γραφείων των πρώην προέδρων κόντεψαν να έλθουν στα χέρια, καθώς οι επιβάτες είχαν πρόσβαση σε ένα μόνο λουτρό, γεγονός που τους υποχρέωνε να αναμένουν τη σειρά τους στη μακρά υπερατλαντική πτήση, οξύνοντας επικίνδυνα τα πνεύματα.

Το ίδιο αυτό αεροσκάφος μετέφερε το 1973 τη σορό του Λίντον Τζόνσον για να ταφεί στη γενέτειρά του, το Τέξας, καθώς και αυτή του Νίξον το 1994 στην Καλιφόρνια.

Οσοι έχουν πλέον συνηθίσει να ταυτίζουν το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ με το γιγάντιο Boeing 747 των τελευταίων ετών, θα ένιωθαν έκπληξη διαπιστώνοντας πόσο μικρό ήταν το SAM 26000. Το Boeing 707 χωρούσε μόλις 40 επιβάτες, ενώ η άτρακτός του ήταν η μισή σε μήκος και πλάτος από αυτή του 747.